"Preşedintele nu ar putea profita de această modificare a Constituţiei, şi, fiind la final de mandat, nu va face precum Ion Iliescu, să numere mandatele, după cum va decurge calendarul constituţional. Nu va exista un moment zero de la care se numără mandatele, cum a procedat Iliescu", a spus Preda.
El a explicat, la o dezbatere privind revizuirea constituţiei organizată de Asociaţia Pro Democraţia şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, opţiunile şefului statului pentru revizurea legii fundamentale şi a respins criticile aduse de opoziţie acestuia, potrivit cărora ar vrea să fie dictator.
"Preşedintele a constituit comisia privind revizuirea constituţiei nu pentru că, după cum a fost acuzat, vrea să fie dictator, ci pentru că, în 2005, partidele şi-au dat acordul pentru modificarea Constituţiei şi nu au fãcut nimic", a explicat Preda.
El a mai spus că şeful statului şi-a exprimat opţiunea pentru o republică semiprezidenţiale deoarece actuala Constituţie are această dimensiune şi este nevoie doar de o clarificare şi nu de o modificare a ei.
"Cei care l-au acuzat pe preşedinte că doreşte o dictatură trebuie să demonstreze că acest lucru duce la o dictatură", a adăugat Cristian Preda.
El a mai arătat că preşedintele a dorit şi o reformă a modului de împărţire a teritoriului, deoarece a considerat cã, modul de împărţire a României din 1968 este depăşit şi totalitar.
"Preşedintele a dorit şi o coerenţă la nivelul sistemului electoral", a adăugat consilierul prezidenţial.
El a mai explicat cã şeful statului şi-a fãcut treaba în privinţa revizuirii Constituţiei şi nu mai poate interveni în discuţia pe aceastã temă decât în măsura în care iniţiativa de revizuire a Constituţiei va aparţine Guvernului şi nu va profita de această modificare a legii fudamentale.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a pledat şi el pentru revizuirea Constituţiei, arătând că aceasta fost o temă de dezbatere şi în campania electorală.
Lăzăroiu a spus că revizuirea Constituţiei nu poate fi condiţionată de faptul că este un an electoral, pentru că au fost alegeri şi în 2007, şi în 2008 şi vor fi alegeri şi în 2009 şi poate vor fi alegeri şi în anul viitor.
Consilierul prezidenţial a arătat că fosta guvernare a lăsat un "dezastru bugetar", cu o creştere economică de 8% şi un deficit bugetar de 5%, situaţie cauzată şi de prevederile actuale ale Constituţiei.
"Constituţia a permis funcţionarea timp de doi ani a unui Guvern fără să fie susţinut de o majoritate politică transparentă", a spus Lăzăroiu.