Preda Nedelcu a spus că pensionarii nu sunt mulţumiţi de decizia Executivului, precizând că în acest moment nici nu ştiu la ce se aplică majorarea de cinci la sută.
"Nu ştim la ce se aplică această majorare, pentru că se calculează în funcţie de punctul de pensie, care în acest moment reprezintă 45 la sută din salariul mediu brut prognozat pe 2008. De la 1 ianuarie urma să fie 45 la sută din salariul mediu brut prognozat pentru 2009, dar nu ştim la ce se aplică această creştere de cinci la sută", a mai spus Nedelcu.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor a adăugat că a convocat deja, luni, de la ora 10.30, toţi preşedinţii organizaţiilor din ţară, pentru a stabili poziţia pe care o vor adopta reprezentanţii pensionarilor.
"Înţelegem că este criză şi că este greu, dar ce să facă pensionarul cu o pensie de 500 de lei, care va mai beneficia de o majorare de trei la sută, când valoarea coşului minim de consum este de o mie de lei. Nu pensionarii amărâţi trebuie să suporte criza, sunt alţii cu pensii şi salarii mari. Noi ne aşteptam să se respecte Legea 250/2007 şi respingem categoric propunerea făcută astăzi (joi - n.r.) de Guvern", a mai spus Preda Nedelcu.
În şedinţa de joi, Guvernul a decis că pensiile din sistemul public vor fi majorate cu 5 la sută în 2009, respectiv 3 la sută în aprilie şi 2 la sută în octombrie.
Totodată, salariile în sectorul bugetar vor fi majorate în acest an tot cu 5 la sută, în două etape, cu 3 la sută în luna aprilie şi 2 la sută în luna octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.
Efortul bugetar pentru introducerea pensiei sociale minime este estimat la 190 milioane euro, a anunţat premierul Emil Boc.
Premierul a mai spus că proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern, urmând să fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificări, şi transmis la Parlament.
El a arătat că, din punctul de vedere al Guvernului, bugetul pentru 2009 este aprobat în formă finală, dar că va fi discutat din nou cu partenerii sociali, înainte să fie transmis Parlamentului. În cazul în care partenerii sociali vor solicita anumite modificări ale bugetului, Guvernul ar urma să se reunească într-o nouă şedinţă pentru a include amendamentele.