Conducerea coaliţiei PDL-PSD, reunită marţi noaptea la Palatul Victoria, a convenit, după mai multe analize financiare, că nu poate lua în calcul îngheţarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, au precizat surse participante la întâlnire.
Liderii democrat-liberali şi social-democraţi evaluează, în schimb, posibilitatea majorării pensiilor şi salariilor bugetarilor în tranşe, astfel încât cei care au venituri mici să beneficieze de măriri cu un procent mai ridicat decât cei cu venituri mari sau foarte mari.
PDL şi PSD au mai decis ca în şedinţa de joi să adopte proiectul bugetului de stat pe anul 2009, pe care să îl trimită tot în această săptămână la Parlament, pentru a fi dezbătut săptămâna viitoare, dacă în cursul zilei de miercuri se va ajunge la un compromis şi cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor.
Sursele citate au spus că miniştrii PSD i-au suspectat, iniţial, pe cei din PDL că "ţin banii" la ministerele lor, lăsând "pe dinafară" social-democraţii, ale căror portofolii sunt cu preponderenţă sociale.
"După câteva calcule prezentate de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, PSD-iştii s-au lămurit imediat că PDL-işii nu au cum să ţină banii la ei, pentru simplul motiv că nu prea sunt bani de împărţit. După ce toţi au înţeles gravitatea situaţiei, au început calculele", au spus sursele citate.
Acestea au completat că miniştrii PDL şi PSD au făcut, pe parcursul şedinţei, "calcule, evaluări, proiecţii bugetare" şi au expus variante de împărţire a banilor.
"Situaţia rămâne dificilă: e nevoie de bani pentru a acoperi golurile bugetare lăsate de fosta guvernare, pentru a menţine în funcţiune motoarele economice, a asigura slujbele cât mai multor oameni şi a onora unele promisiuni făcute de PSD şi PDL în campania electorală", au mai arătat sursele PDL-PSD.
"Fosta guvernare ne-a lăsat un deficit de 5% şi o creştere economică de 8%, adică un dezastru economic. Noi trebuie să facem faţă acestui impact devastator", au menţionat sursele citate.
Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi noaptea, la finalul întâlnirii coaliţiei, referitor la îngheţarea salariilor, că s-au discutat mai multe scenarii, iar ministrului de finanţe i s-a cerut să prezinte mai multe variante, inclusiv un moratoriu, dar că nu s-a decis nimic.
Gheorghe Flutur a precizat, la finalul întâlnirii conducerii coaliţiei de la Palatul Victoria, care a durat aproximativ şase ore, că în această întâlnire nu s-a luat nicio decizie, urmând ca reprezentanţii coaliţiei să se reunească din nou, miercuri seară, pentru o ultimă analiză, înainte de şedinţa de Guvern de joi.
Întrebat dacă în şedinţa coaliţiei s-a discutat despre îngheţarea salariilor şi a pensiilor, vicepreşedintele PDL a spus că "au fost discutate mai multe scenarii, şi i s-a cerut ministrului de finanţe să prezinte mai multe variante. Flutur a menţionat că s-a discutat şi despre un moratoriu, pe o perioadă de timp, dar a ţinut să adauge că nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
Flutur a explicat că în condiţiile în care criza îşi face în continuare efectele, Guvernul trebuie să vadă ce măsuri ia pentru contracararea acesteia. El a mai spus că scenariile prezentate au venit şi din partea PDL şi de partea PSD.
"Nu am ajuns la o concluzie, vrem să discutăm mâine ( miercuri, nr) şi cu partenerii sociali", a mai afirmat Gheorghe Flutur.
La rândul său, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa coaliţiei de marţi noaptea reprezentanţii celor două partide au încercat toate variantele, şi fac tot felul de calcule, se mai ceartă şi se împacă, pentru a construi proiectul de buget pe 2009.
"Încercăm toate variantele, tot felul de calcule, de certuri, de împăcări", a descris, succint, ministrul Radu Berceanu, reuniunea coaliţiei de marţi noaptea dedicată proiectului de buget pe anul 2009.
Liderul democrat-liberal a precizat, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii PDL şi PSD urmează să continue şi miercuri analiza privind proiectul de buget, înaintea şedinţei de Guvern de joi. "Din păcate, ceea ce am primit de la prietenii noştri liberali este foarte-foarte în neregulă. Adică au lăsat în urmă lucruri la care nu mă aşteptam, nu-mi imaginam că, până la urmă, chiar în halul ăsta se poate ajunge", a acuzat Berceanu.
El a arătat că această problemă majoră a moştenirii liberale trebuie rezolvată, dar a avertizat: "Parţial, puţin-puţin de tot, trebuie să ne ţinem şi de promisiunile din campanie. A survenit şi această criză, dar trebuie să dăm drumul la nişte motoraşe ale economiei".
"Noi vrem să facem toate aceste lucruri. Asta pare a fi o misiune imposibilă, dar tot încercăm, cu idei, cu calcule", a punctat ministrul Transporturilor.
El a mai spus că nu se pune problema de a se acoperi necesităţile ministerelor, "pentru că Guvernului i-ar trebui un buget cu o dată şi jumătate mai mare decât cel actual" pentru acest lucru.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, că nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile, prioritatea fiind folosirea resurselor publice pentru punerea în mişcare a economiei.
"Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să îngheţe toate salariile şi pensiile, să vedem ce se întâmplă (în economie, n.r.)", a spus Băsescu.
El a adăugat că, în opinia sa, priorităţile sunt legate de dirijarea resurselor spre începerea de lucrări care să genereze locuri de muncă, de plata datoriilor Guvernului către agenţi, de reducerea aparatului birocratic, care este "sufocant şi ineficient".
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat pentru Gândul că social-democraţii nu vor fi de acord cu îngheţarea salariilor.
Ulterior, surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că îngheţarea salariilor pentru o perioadă de şase luni a fost discutată în ultimele zile, ca variantă de lucru, atât în Coaliţie şi Guvern, cât şi la Ministerul Finanţelor, dar o astfel de decizie va fi luată doar pe baza consultării cu sindicatele.