Demnitarul a declarat, marţi, la bilanţul Poliţiei de Frontieră, că aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv de importanţă naţională, iar pentru îndeplinirea acestuia, Poliţia de Frontieră va avea atât sprijinul său, cât şi al Guvernului.
Dragnea a atras însă atenţia că nu va accepta nicio scuză pentru "o nedorită întârziere" a acestui proces.
Ministrul a precizat că înţelege volumul de muncă şi efortul depus de poliţiştii de frontieră şi că nu se aşteaptă ca frontiera României să fie impenetrabilă, cum nu va fi niciodată nicăieri în lume, însă doreşte ca Poliţia de Frontieră să fie "un etalon al integrităţii şi al profesionalismului".
El a cerut Poliţiei de Frontieră ca, în colaborare cu alte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, să ia măsuri pentru potejarea Deltei Dunării, atât pe linia combaterii criminalităţii din această zonă, cât şi împotriva braconajului piscicol.
Ministrul Internelor a apreciat rezultatele obţinute de poliţiştii de frontieră în 2008, precizând nu va face schimbări la conducerea Poliţei de Frontieră.
Mai mult, Dragnea a promis că va propune un sistem de recompensare a poliţiştilor de frontieră care depistează grupări mari de infractori şi transporturi ilegale de mărfuri.
România şi-a propus ca obiectiv aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011. Acest deziderat presupune îndeplinirea standardelor Schengen în cinci domenii, care vor fi supuse procesului de evaluare: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere şi SIS.
Răspunsurile României la chestionarul Schengen au fost analizate, la începutul lunii decembrie a anului trecut, în cadrul Reuniunii Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles, urmând ca din martie 2009 echipe de experţi europeni să verifice stadiul implementării acquis-ului Schengen în România.
Autorităţile române au primit oficial chestionarul Schengen în 17 septembrie 2008, aceasta reprezentând cea de-a doua etapă a procesului de evaluare, după transmiterea, de către România, a Declaraţiilor de pregătire privind aderarea la Spaţiul Schengen, în 28 iunie 2007 şi 2 iunie 2008. În 10 noiembrie, România a transmis oficial răspunsul la întrebările cuprinse în chestionarul Schengen.
În cadrul vizitelor de evaluare, echipele de experţi europeni vor verifica stadiul implementării acquis-ului Schengen, în mod practic, în teren, în domeniile de cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre şi SIS/SIRENE.