"Dacă am putea să avem o înţelegere politică mai largă privind respingerea tuturor acestor iniţiative legislative până la adoptarea proiectelor de noi coduri, cred că ar fi în favoarea stabilităţii legislative în România", a susţinut Tudor Chiuariu.
El a explicat că nu crede că mai este cazul ca Parlamentul să modifice codurile penale şi civile punctual, pe anumite articole şi să dea naştere unei incoerenţe legislative.
"Am înţeles că încă nu s-a decis modalitatea de promovate a acestor coduri, dacă va fi asumarea răspunderii am da naştere unei instabilităţi legislative inutile pentru perioade mici de timp, modificarea legislaţiei penale dă naştere la unele problemele privind legea penală mai favorabilă", a mai spus Chiuariu.
Propunerea sa a fost adoptată prin consens, fiind agreată şi de preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), care menţionat că "nimeni nu vrea această instabilitate legislativă".
Propunerea deputatului PNL a fost suţinută şi de social-democratul Florin Iordache. "Codurile penale şi civile, fiind foarte importante, tot ceea ce vine colateral să vină cu raport de respingere, tocmai pentru a avea o unitate legislativă", a spus Iordache.
Discuţiile despre respingerea iniţiativelor legislative de modificare a codurilor din justiţie a venit în contextul în care juriştii au dezbătut un act normativ iniţiat de fostul deputat PSD Minodora Cliveti, care propunea modificarea Codului penal în vederea majorării pedepsei pentru infracţiunea de seducţie, infracţiunea de abandon sau servicii sexuale din partea unui minor care se prostituează şi care a primit raport de respingere.
Executivul a retras din Parlament codurile civil, penal şi pe cele de procedură civilă şi penală, pentru ca acestea să fie reanalizate de specialiştii Ministerului Justiţiei şi rediscutate în cadrul Guvernului şi supuse unor noi runde de consultări, cu specialişti în justiţie.