Cristian Pârvan a mai spus că măsura de îngheţare a salariilor a fost discutată doar neoficial cu sindicatele, dar consideră ca aceasta este bună, precizând că Ministerul Finanţelor va face o simulare în acest sens.
"Am discutat neoficial, pentru că am auzit şi noi zvonul brusc. Noi considerăm că măsura este bună, pentru că în economie nu numai că au îngheţat, dar s-au şi redus salariile, iar oamenii au acceptat pentru a avea un loc de muncă asigurat. Îngheţarea n-ar fi o chestiune deosebită, dar a rămas ca ministerul să facă o simulare şi va demonstra ceea ce e corect, respectiv că nu va avea un impact negativ asupra consumului, pentru că sindicatele nu au ceva cu îngheţarea, dar acuză că va scădea consumul", a mai spus Pârvan.
El a adăugat că în cadrul întâlnirii nu s-a discutat despre salariile profesorilor.
"Nici profesorii nu cred că mai discută de creşterea salariilor lor cu 50 la sută pe vremea asta, pentru că riscă să le dăm 50 la sută şi să se oprească economia", a mai declarat secretarul general al AOAR.
Cristian Pârvan a menţionat că sindicatele au insistat asupra prelungirii perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj la 12 luni şi creşterea la 75 din salariul minim brut a indemnizaţiei.
"Noi avem rezerve, pentru că asta de fapt îndeamnă oamenii la nemuncă, iar noi credem că lumea trebuie să muncească", a mai spus Pârvan.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, că nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile, prioritatea fiind folosirea resurselor publice pentru punerea în mişcare a economiei.
"Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să îngheţe salariile şi pensiile, să vedem ce se întâmplă (în economie, n.r.)", a spus Băsescu.
El a adăugat că, în opinia sa, priorităţile sunt legate de dirijarea resurselor spre începerea de lucrări care să genereze locuri de muncă, de plata datoriilor Guvernului către agenţi, de reducerea aparatului birocratic, care este "sufocant şi ineficient".
Băsescu a menţionat că o capcană legată de întocmirea proiectului bugetului pe 2009 este încercarea Guvernului de a îndeplini în acest moment promisiunile electorale, în condiţiile în care acestea au fost asumate pentru patru ani.
El a adăugat că ar înţelege însă dacă Guvernul va dori să demonstreze că se ţine de cuvânt legat de promisiunile electorale legate de creşterile de salarii şi pensii, însă cu un moratoriu de şase luni vizavi de aceste venituri, pentru a vedea cum reacţionează economia.
Băsescu a spus că, dacă se îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni şi se diminuează numărul funcţionarilor, atunci vor fi bani "pentru toate". El a menţionat însă că efectele "închiderii robinetului risipei" se vor face simţite peste două-trei luni.
Guvernul intenţionează să propună partenerilor sociali un moratoriu privind îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru o perioadă limitată, document care se află în stadiu de analiză şi care nu a fost încă aprobat de Coaliţie, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.
"Acest moratoriu este necesar, pentru că Guvernul trebuie să aibă un comportament raţional, similar sectorului privat. Guvernul trebuie să menţină un echilibru economic permanent, să ţină seama de nivelul veniturilor şi al cheltuielilor şi să urmărească eficientizarea. Aici nu este vorba de a fi bun sau rău, ci doar de dorinţa păstrării unui echilibru economic care să asigure o bună funcţionare a statului", au arătat sursele citate.
Îngheţarea salariilor pentru o perioadă de şase luni a fost discutată în ultimele zile, ca variantă de lucru, atât în Coaliţie şi Guvern, cât şi la Ministerul Finanţelor, dar o astfel de decizie va fi luată pe baza consultării cu sindicatele.