Potrivit liderului "Cartel Alfa", actuala lege a contractelor drepturilor de autor nu trebuie anulată, ci corect aplicată, pentru că unii angajatori transferă către lucrători întregul risc.
"Efectele acestei legi se vor vedea în 20 de ani pentru persoanele tinere care sunt plătite în prezent pe drepturi de autor şi vor fi greu de corectat. Aceştia vor avea o pensie sub pragul de sărăcie. Ceea ce se întâmplă azi este un abuz, un exces, pentru că unii angajatori transferă angajaţilor întregul risc, iar aceştia din urmă vor ajunge să aibă o pensie de mizerie, pentru că salariul declarat oficial este cel minim pe economie, iar la sfârşit pensia va reprezenta 0,3 puncte procentuale", a explicat Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" susţine că legea drepturilor de autor s-a extins şi la angajaţii care "nu au de-a face cu creaţia, cum sunt notarii, arhitecţii, contabilii şi chiar şi în mass-media".
Hosuu arată subscrie ca actul de creaţie să rămână pe drepturile de autor, dar celorlalţi, care fac o muncă repetitivă, să li se treacă tot salariul pe cartea de muncă pentru întreaga activitate, ca să poată beneficia de o pensie raportată la întreg salariu primit de angajat.
Liderul de sindicat a precizat că, la întâlnirea cu premierul şi ministrul Finanţelor, nu a solicitat desfiinţarea drepturilor de autor - o modalitate de recunoaştere a contribuţiei originale în domeniul artei sau ştiinţei, practicată în toată lumea -, ci doar instituirea unor reglementări mai clare şi a unui control mai sever.
În opinia lui Hossu, Guvernul României trebuie să acţioneze în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, care cere în mod imperativ Statelor Membre eliminarea formelor de muncă mascată, arătând că acestea reprezintă un pericol deosebit pentru stabilitatea sistemelor de securitate socială.
Premierul Emil Boc a promis partenerilor sociali, la întâlnirea de vineri, că va încerca să reglementeze această problemă ridicată de sindicate.