Lui Geoană i s-a sugerat, de către mai mulţi preşedinţi de organizaţii judeţene din Moldova, la reuninea de la Iaşi a conducerii partidului cu filialele din Moldova, să candideze la alegerile prezidenţiale.
Sursele citate au menţionat că Geoană nu a refuzat sugestia, însă nici nu a exprimat fără echivoc un accept în acest sens.
Potrivit aceloraşi surse, PSD intenţionează să comande, la începutul primăverii, un sondaj de opinie la nivel naţional pentru a stabili care dintre potenţialii candidaţi la prezidenţiale ar avea mai multe şanse la alegerile din toamna lui 2009.
Potrivit Statutului PSD, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale este votat de către Congresul PSD.
Un Congres pentru desemnarea candidatului PSD ar putea avea loc, potrivit unei declaraţii făcute în urmă cu două săptămâni, la Snagov, de Mircea Geoană, după Congresul ordinar care, conform statutului, trebuie convocat în urma alegerilor interne din filialele partidului.
Prim-vicepreşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a apreciat că PSD va trebui să "clarifice" cât mai repede desemnarea candidatului partidului pentru alegerile prezidenţiale, arătând că partenerul de guvernare, PDL, nu are această preocupare, având deja candidat, pe Traian Băsescu.
Nechifor s-a pronunţat, duminică, pentru o decizie internă în cadrul partidului privind desemnarea candidatului PSD pentru alegerile prezidenţiale.
"Ar trebui să clarificăm cât mai repede desemnarea candidatului nostru pentru Preşedinţie", a spus Nechifor, arătând că, spre deosebire de PDL, care îl are candidat pe actualul preşedinte, Traian Băsescu, PSD are şi problema desemnării candidatului în alegerile prezidenţiale.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, care în septembrie 2008 declara că se simte încurajat să candideze la Preşedinţie, a afirmat recent că are "mari rezerve" să mai participe la alegerile prezidenţiale, apreciind că, în condiţiile actuale, un candidat PSD nu ar avea foarte mari şanse.
Întrebat dacă mai candidează la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care, după cum spunea, PSD riscă să se afle într-un raport de subordonare faţă de Traian Băsescu, Năstase a răspuns că are rezerve să se angajeze într-o astfel de campanie.
"În acest moment, am rezerve a mă angaja într-o astfel de campanie, pentru un motiv foarte simplu. În măsura în care Traian Băsescu are toate pârghiile de putere pentru a susţine o nouă campanie, de la cele financiare, până la altele mai complexe, în condiţiile în care PSD guvernează cu PDL, elementele de diferenţiere ar fi extrem de complicate: în ce măsură ai putea să reprezinţi o alternativă, în condiţiile în care partidul tău merge împreună (cu Traian Băsescu, n.r.), colegii sunt împreună la şedinţele CSAT, la reuniuni interne şi internaţionale?!", a spus Năstase.
El a opinat că, în astfel de condiţii, un candidat al PSD nu ar avea foarte mari şanse.