" În contextul acutizării atacurilor publice la adresa justiţiei şi profund îngrijorate de sporirea neîncrederii cetăţeanului în actul de justiţie, azi, 25 ianuarie 2009, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia Procurorilor din România (APR), şi Asociaţia Magistraţilor Iaşi (AMI), prin reprezentanţii lor legali, au hotărât să acţioneze în comun pentru identificarea unor soluţii pertinente rezolvării punctuale a următoarelor probleme: imaginea deformată a justiţiei, situaţia profesională şi materială a magistraţilor, răspunderea materială a magistraţilor şi subfinanţarea sistemului judiciar", se arată într-un comunicat al AMR.
Asociaţiile i-au solicitat premierului Emil Boc o întrevedere pentru a preîntâmpina "acţiuni defavorabile nu numai imaginii justiţiei, dar şi statului de drept în România".
În urmă cu aproape două săptămâni, Asociaţia Magistraţilor din România a făcut apel la toate asociaţiile profesionale ale magistraţilor, pe care le-a invitat la o întâlnire de dezbateri, pentru a identifica o abordare unitară a problemelor cu care sistemul judiciar din România se confruntă.
"Demersul nostru este argumentat de gravitatea erorilor comise cu stăruinţă de celelalte puteri în stat asupra unor chestiuni care, axiomatic definesc justiţia ca putere în stat, de minimalizarea rolului justiţiei, de instigarea publică practicată - explicit sau subliminal - de puterea Executivă împotriva judecătorilor prin proasta informare publică asupra realităţilor ce privesc sistemul judiciar, de confuzia întreţinută mediatic asupra veniturilor magistraţilor, calitatea activităţii lor, condiţiile de activitate, încărcătura instanţelor, titlurile executorii privind restanţele salariale pentru magistraţi, finanţarea sistemului judiciar în condiţiile fluctuaţiilor politice şi economice", preciza AMR.
Totodată, Asociaţia Magistraţilor din România a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să releve demersurile operate în vederea salvgardării blocajului activităţii de judecată, consecinţă a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 223 din 30 decembrie 2008 şi a respectării drepturilor salariale trecute şi prezente ale magistraţilor.
"Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să explice corpului de magistraţi compatibilizarea blocajului de posturi cu lipsa de magistraţi prezentă, cu consecinţa posibilităţii blocării sistemului judiciar, contrar obligaţiilor asumate de România. Tot astfel, se aşteaptă din partea Consiliului Superior al Magistraturii, demersuri utile în vederea respectării dreptului de indemnizare pentru munca suplimentară efectuată", susţinea AMR.
Asociaţia Magistraţilor din România a solicitat atunci şi discutarea publică a consecinţelor juridice pe care le implică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 223/2008 pentru sistemul judiciar.
Miercuri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ai Asociaţiei Magistraţilor din România, Asociaţiei Procurorilor din România, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Profesionale a Judecătorilor din Raza de Activitate a Curţii de Apel Bacău, Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor şi Independenţei Judecătorilor din Bihor, Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi, Asociaţiei Profesionale a Judecătorilor "Constantin Stănescu" Târgovişte şi cei ai CSM.
"Consiliul Superior al Magistraturii doreşte ca şi în anul 2009 magistraţii să fie implicaţi în deciziile importante referitoare la sistemul judiciar. Puterea judecătorească poate fi exercitată eficient doar prin acţiunea concertată a tuturor magistraţilor", se arăta într-un comunicat al Biroul de presă al CSM.
Reprezentanţii asociaţiilor profesionale au subliniat necesitatea adoptării Codurilor civil, penal, procedură civilă şi procedură penală, potrivit procedurii parlamentare obişnuite, şi nu prin asumarea răspunderii guvernului, pentru o mai mare rigoare, şi faţă de importanţa lor pentru sistemul judiciar.
În cadrul întâlnirii au fost abordate şi aspecte referitoare la consultări pentru instituirea unui mecanism eficient de dialog şi cooperare între CSM şi magistraţi. Părţile au convenit ca, de principiu, să se întâlnească trimestrial, în prima zi de luni, la ora 12.00, sau ori de câte ori este necesar, întâlniri la care sunt invitaţi şi magistraţi care nu au calitatea de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale.
S-a accentuat necesitatea tratării unitare a problemelor referitoare la sistemul judiciar pentru întărirea rolului puterii judecătoreşti în statul de drept. În opinia acestora, acţiunile dispersate dovedesc slăbiciunea sistemului judiciar.
Reprezentanţii asociaţiilor profesionale au fost de acord să realizeze consultări cu privire la proiectul de act normativ, deja iniţiat de Asociaţia Magistraţilor din România, iar Comisia Juridică a CSM să-şi exprime punctul de vedere cu privire la acesta. Toţi cei prezenţi au fost de acord ca, în cuprinsul actului normativ, să fie reglementată răspunderea materială a magistraţilor în acord cu normele europene, precum şi sistemul de asigurare de răspundere pentru judecători şi procurori.
"S-a arătat că prin adoptarea deciziei de acordare a sporurilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, Consiliul Superior al Magistraturii, ca ordonator principal de credite, s-a comportat ca orice debitor care înţelege să-şi aducă la îndeplinire cu bună credinţă obligaţia stabilită şi să evite, astfel, pagubele produse propriului buget prin întârziere", spune CSM.
Totodată, s-a convenit ca CSM să continue, cu sprijinul asociaţiilor profesionale, demersurile în vederea emiterii unui act normativ care să reglementeze şi să elimine discriminările existente în sistem, a emiterii ordinului pentru înscrierea drepturilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti în cartea de muncă, precum şi pentru executarea drepturilor salariale restante.