Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie consideră că dialogul şi negocierile cu patronatele şi sindicatele în vederea aprobării în regim de urgenţă a unui act normativ care să reglementeze sprijinirea fermierilor români pentru achiziţionarea îngrăşămintelor chimice produse în ţară reprezintă "o modalitate de a trage de timp".
Reprezentanţii FSLCP susţin că vor picheta, timp de două zile, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra faptului că "lucrătorii şi lucrătoarele din chimia românească doresc să-şi păstreze locurile de muncă."
Potrivit sindicaliştilor FSLCP, acţiunile de protest "ţin cont de promisiunile făcute de către Guvernul României" privind preocupările pe care aceştia le au în perioada de criză economică. Aceştia menţionează că unul dintre obiectivele principale ale guvernării vizează tocmai "stoparea pierderii locurilor de muncă".
La începutul lunii decembrie, Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie şi federaţia patronatelor din aceeaşi ramură au solicitat Guvernului sprijin imediat pentru agricultură, pentru ca fermierii să poată menţine securitatea alimentară, prin punerea la dispoziţie a unor fonduri pentru achiziţionarea de îngrăşăminte şi alte materii prime, urmând ca rambursarea să se facă în cantitate echivalentă cu produsele agricole din recolta anului 2009.
Cele două organizaţii au adăugat atunci că neadoptarea unor măsuri se va reflecta în scăderea producţiei agricole din anul 2009, ceea ce va duce la o adevărată criză alimentară.
Ministrul Economiei Adriean Videanu s-a întâlnit, în 10 ianuarie, cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor din domeniul chimiei şi petrochimiei, care au prezentat problemele cu care se confrunta această industrie.
Vicepreşedintele sindicatului "Alternativa 2002" din Azomureş, Maria Dăndărău, declara atunci că ministrul Economiei a promis promovarea unei ordonanţe de urgenţă pentru subvenţionarea cu 400 de lei la hectar a producătorilor agricoli care achiziţionează îngrăşăminte chimice.
Pe fondul crizei financiare, al lipsei de comenzi şi din cauza dificultăţii valorificării produselor, combinatul Azomureş şi-a sistat temporar producţia şi a trimis în şomaj tehnic circa două mii de angajaţi la începutul lunii decembrie anul trecut. Patronatul a convenit împreună cu sindicatele prelungirea perioadei de şomaj tehnic până la sfârşitul lunii ianuarie, considerând că circumstanţele economice nu au suferit modificări substanţiale.
Şi producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia anunţa că va concedia colectiv 389 de salariaţi, păstrând în activitate 483 de salariaţi şi va recurge la funcţionarea intermitentă a unor instalaţii în primul trimestru al acestui an, din cauza crizei economice şi a scăderii vânzărilor şi a preţurilor.