Şeful statului a participat, alături de ministrul Culturii, Toader Paleologu, la vernisajul unei expoziţii prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor, eveniment găzduit de Muzeul Naţional de Istorie.
La vernisaj au participat numeroşi elevi de şcoală primară, veniţi din partea unei instituţii de învăţământ evreieşti, precum şi elevi de la Liceul "Ion Creangă".
În discursul rostit cu acest prilej, ministrul Culturii, Toader Paleologu, a ţinut să sublinieze faptul că oamenii politici care au acţionat la vremea Unirii Principatelor aveau ca deviză cuvintele: "Totul pentru ţară, nimic pentru noi".
Paleologu a menţionat că, în opinia sa, în prezent, din păcate, de multe ori, crezul oamenilor politici este exact invers. El a adăugat, de asemenea, că oamenii politici de la 1859 erau tineri, îndrăzneţi şi diplomaţi.
La rândul său, şeful statului a declarat că este bucuros că la eveniment se află atât de mulţi copii.
Băsescu a spus că 24 ianuarie 1859 demonstrează capacitatea românilor de a acţiona solidar. El a citat din "celebrul" discurs rostit de Mihail Kogălniceanu, la Iaşi, către domnitorul A.I. Cuza: "Fă ca legea să înlocuiască arbitrariul, fă ca legea să fie tare". Băsescu a spus că aceste cuvinte sunt valabile şi astăzi.
După încheierea discursului, Băsescu s-a apropiat de grupul de elevi de şcoală generală şi le-a povestit acestora că înainte de 1859, românii trăiau în două ţări distincte şi că în acel an au ales drept domnitor şi în Moldova şi în Ţara Românească pe A.I. Cuza, ceea ce a dus la realizarea Unirii.
În continuare, Băsescu, însoţit de directorul Muzeului Naţional de Istorie, de ministrul Culturii şi de elevii prezenţi, a vizitat expoziţia.
La final, şeful statului a semnat în Cartea de onoare a muzeului după care i-a întrebat pe elevi: "Ei, deci, cum a fost cu Unirea?"
Unii dintre elevi i-au răspuns şefului statului, ceea ce l-a determinat pe Băsescu să-i felicite.