Reluarea rambursării plăţilor prin programul SAPARD de către Comisia Europeană nu va avea loc mai devreme de 3-4 luni, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.
El a adăugat că planul de acţiune al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a fost considerat necorespunzător de CE şi trebuie refăcut.
"Acum vorbim de 3-4 luni de zile (până la reluarea rambursărilor- n.r.) dacă vom reuşi ca planul de acţiune, care a fost considerat necorespunzător, să îl refacem şi să demonstrăm că tot ceea ce s-a făcut până acum este corect, este confrom cu cerinţele europene, şi licitaţiile, şi criteriile de selectare a firmelor, tot", a spus ministrul.
Comisia Europeană a stopat rambursarea plăţilor prin programul SAPARD anul trecut, după ce a constat mai multe deficienţe la APDRP un audit din luna iunie. Comisia a cerut României să rezolve problemele prin implementarea unui plan de acţiuni, reluarea decontării cheltuielilor fiind luată în considerare numai după confirmarea din partea unui auditor independent că deficienţele au fost soluţionate.
Agenţia de plăţi a implementat un plan de acţiuni, iar autorităţile au reluat plăţile din bugetul de stat către beneficiari în luna octombrie (sistemul de finanţare SAPARD presupune că beneficiarul primeşte banii de la bugetul de stat, iar Comisia Europeană rambursează ulterior sumele statului).
"Despre SAPARD auzim numai de rău. Din păcate cei de la Comisia Europeană nu au fost mulţumiţi şi nu credem că vor relua mai devreme de 3-4 luni (rambursările - n.r.) (...) Vom avea discuţii punctuale cu cei care au condus Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), cei care erau responsbaili din partea Ministerului Agriculturii, să vedem ce decizii vom lua", a mai afirmat Sârbu.
Potrivit directorului general interimar al APDRP, Ciprian Alic, ministrul a cerut agenţiei un plan de acţiune.
"Domnul ministru ne-a cerut să identificăm priorităţile şi un plan de acţiune, de care să ne şi ţinem, în care să identificăm problemele legate de ce s-a întâmplat până acum, să implementăm ceea ce nu s-a realizat, să menţinem aceste priorităţi continuu pentru ca agenţia să îşi facă treaba şi să nu existe supărări din partea CE", a spus Alic pentru MEDIAFAX, adăugând că termenul pentru finalizarea planului este de o săptămână-două.
El a arătat că Sârbu i-a convocat miercuri pe directorii implicaţi în gestionarea fondurilor, după întâlnirile avute luni şi marţi la Bruxelles cu mai mulţi oficiali europeni.