"În privinţa securităţii energetice, consider că evoluţiile din ultimele săptămâni denotă necesitatea unei coeziuni puternice a Uniunii Europene. O acţiune unitară ar fi proiectat interesele Uniunii şi ar fi asigurat alternativele necesare, evitând ajungerea la o criză de aprovizionarea cu resurse energetice", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a precizat că România a promovat această poziţie încă din anul 2005, "când a evidenţiat nevoia surselor şi rutelor alternative concrete, precum proiectul Nabucco".
"Dincolo de problematica energetică, România consideră că este datoria sa, ca si până acum, să susţină parcursul european şi euro-atlantic al statelor din regiune care şi-au exprimat această opţiune. La nivelul domeniilor concrete de cooperare, vom fi în continuare implicaţi în valorificarea Sinergiei Măriiriză Negre. Parteneriatul Estic va oferi un instrument nou pe care ne vom dori să-l sprijinim, în complementaritate cu oportunităţile oferite de celelalte iniţiative deja active", a spus Traian Băsescu.
Potrivit şefului statului, conflictul din Georgia din luna august a anului trecut, dar şi persistenţa altor conflicte îngheţate din Europa de Est, "demonstrează că este nevoie de mecanisme mai eficiente pentru gestionarea acestora şi de o mai mare solidaritate în teren a organizaţiilor europene şi euro-atlantice".
Totodată, şeful statului a ţinut să sublinieze că soluţiile căutate trebuie să evite consacrarea unor drepturi colective pentru comunităţile minoritare, în condiţiile în care dreptul internaţional recunoaşte numai drepturi individuale pentru persoanele aparţinând acestor comunităţi.