"Mergem cu ajustări de la 10% din valoarea tranzacţiei în marile oraşe, până la 40% în afara oraşelor, în zone cu acces mai dificil. Tot aşa, o casă de vacanţă nu are aceeaşi evaluare ca o casă de locuit, chiar dacă este amplasată similar. La fel, în staţiuni izolate, mai puţin active, evaluăm altfel decât în Bucureşti", a spus Mititelu.
El a adăugat că pentru imobilele noi construite sunt aplicate cele mai mici ajustări, de 10% maxim 15% din valoarea tranzacţiei.
Mititelu a mai arătat că BCR va solicita BNR, prin normele de creditare elaborate pe baza noului regulament, majorarea gradului maxim de îndatorare la creditele ipotecare spre nivelul de până în toamna anului trecut, când aplica un grad de 70%. În prezent, normele BCR permit un grad de îndatorare de 60% din veniturile nete ale clienţilor, dar media pe portofoliul băncii nu depăşeşte 45%.
În privinţa avansurilor la creditele ipotecare, oficialul BCR a afirmat că, deşi normele permiteau până în prezent acoperirea integrală prin credit a valorii tranzacţiei, cele mai multe credite acordate de bancă au avut un avans de 20-30%.
Săptămâna trecută, BNR a decis modificarea regulamentului de creditare a populaţiei şi a acceptat creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci.
Astfel, Consiliul de Administraţie al băncii centrale a hotărât să elimine obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor în funcţie de cele declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%.
Totodată, banca centrală a stabilit ca în noile norme interne băncile să prevadă un avans minim plătit de client la creditele ipotecare şi imobiliare, care vor fi luate în calcul la stabilirea gradelor de îndatorare propuse de instituţiile de credit.
Noile norme vor intra în vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, în funcţie de profilul de risc al băncii.