"Pe fondul circumstanţelor economice dificile şi ţinând cont de dezbaterea faţă de măsurile pe care le preconizează Guvernul, pentru susţinerea stabilităţii economice pe perioada de criză, doresc să vă aduc la cunoştinţă un punct de vedere, care cred că poate ajuta Guvernul pe parcursul anului 2009, în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor de stat destinate depăşirii crizei economice din România", i-a scris Voiculescu lui Băsescu.
Dan Voiculescu a arătat, în scrisoare, că implicarea lui Traian Băsescu pentru găsirea soluţiilor de traversare a crizei economice este "urmarea firească a responsabilităţii asumate prin girul moral pe care acesta l-a oferit guvernului".
Liderul PC şi-a exprimat îngrijoarea faţă de situaţia în care se află ţara noastră şi a arătat că, dacă Guvernul doreşte să traverseze corect perioada de criză economică, protejând şi echilibrul social, dar şi legile pieţei libere, este imperativ ca acesta să ia în considerare şase elemente la acordarea ajutorului de stat agenţilor economici.
Conform lui Voiculescu, Guvernul trebuie să notifice o schemă de ajutor de stat pentru situaţii de criză, care să respecte cadrul comunitar şi să fie în legătură permanentă cu Comisia Europeană.
Ajutoarele de salvare trebuie restituite conform legislaţiei europene, cu dobândã în termen de 6 luni, ajutoarele de restructurare vor trebui să fie însoţite de un plan de restructurare pentru a fi evitate abuzurile precum folosirea ajutorului de stat pentru creşterea cotei de piaţã, a mai apreciat Voiculescu în scrisoarea adresată lui şefului statului.
Liderul PC a mai arătat cã ajutoarele trebuie acordarte numai pentru a remedia un dezechilibru grav în economie, statul trebuie să-şi poată impune, în firmele cărora le acordă ajutor de salvare, condiţiile privind distribuirea dividendelor, participarea la profit şi politica personalului de conducere, iar firmele care primesc astfel de ajutaore să nu fi întâmpinat dificultăţi financiare în primul semestru al anului 2008.
"Păstrez speranţa că veţi îndruma actualul Guvern să acţioneze cu onestitate şi precauţie în perioada de criză. Executivul trebuie să păstreze o echitabilă măsură între obligaţia intervenţiei protective a statului în circumstanţe economice deosebite şi respectul pentru legile competiţiei libere, între respectul pentru banul contribuabililor şi nevoia susţinerii unor investiţii private cu impact social semnificativ, între obligaţia demarării proiectelor publice de dezvoltare şi nevoia de protecţie socială", a încheiat Voiculescu scrisoarea adresată lui Traian Băsescu, "cu sinceritate".
Scrisoarea a fost trimisă şi "spre ştiinţă" primului ministru Emil Boc, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Mircea Geoană şi Roberta Anastase şi ambasadorului Delegaţiei Europene în românia Nicolae Idu.