Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 ian 2009 - Anul XIV, nr. 13 (3999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Liberalii vor finaliza legea salarizării unitare a personalului din sectorul bugetar

Luni, 19 Ianuarie 2009 (16:03:00)
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, luni, la finalul BPC, că liberalii vor continua consultările cu sindicatele în vederea iniţierii unei propuneri legislative privind salarizarea unitară a personalului din sectorul bugetar, care să fie depusă la Parlament.

"Astăzi am reluat subiectul necesităţii unei Legi a salarizării unitare a personalului din sectorul bugetar şi, în perioada următoare, colegii mei- Paul Victor Dobre (preşedintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor -nr) şi Mariana Câmpeanu au fost însărcinaţi de BPC să ducă proiectul mai departe. Vrem să ducem mai departe acest proiect şi să concretizeze o propunere de lege pe care să o depună Parlament.", a susţinut Tăriceanu.

Liderul PNL a menţionat că propunerea privind Legea salarizării unitare se află "într-un stadiu relativ incipient", liberalii reuşind să convină cu sindicatele asupra "principiilor pe care să fie făcută Legea salarizării unitare a personalului din sectorul bugetar", document care a fost semnat şi de unele organizaţii.

El a apreciat că liberali vor relua "consultările cu sindicatele şi patronatele", dar că aşteaptă şi "o reacţie, un ecou" din partea partidelor politice, la această iniţiativă.

Liderul liberalilor a precizat că "la cum se anunţă anumite prognoze pe care le face actualul guvern, anul 2009 va fi primul an în care salariile vor scădea, după un lung şir de ani în care salariile au crescut şi vor ajunge sub nivelul lunii noiembrie 2008".

În plus, Tăriceanu a ţinut să critice guvernul şi pentru anunţul privind ridicarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, măsură adoptată deja de Guvernul PNL la începul lui octombrie 2008.

"În mod reptatat, în ultima perioadă, actualul guvern condus de domnul Boc face afirmaţii care sunt ori rău intenţionate, ori provocate de o necunoaştere a realităţilor legislative din România, în domeniul pensiilor. Guvernul Boc vorbeşte mereu despre obiectivul pe care şi l-a fixat de a aduce pensiile la nivelul de 45% la punctul de pensie în raport cu salariul mediu brut pe economie. Doresc să vă informez ca această măsură a fost deja adoptată de la 1 octombrie", a explicat Tăriceanu.

El a subliniat că "promisiunile PSD şi PDL nu reprezintă decât o uriaşă minciună, un lucru grav care reprezintă eşecul politic şi moral al actualei guvernări", pentru care Guvernul Boc trebuie tras la răspundere.

La rândul său, fostul ministru Mariana Câmpeanu a ţinut să reamintească că Guvernul Tăriceanu a ridicat punctul de pensie prin ordonanţă "la valoarea de 697,5 lei, ceea ce a reprezentat 45% din valoarea salariului mediu, în decembrie 2008, dând o altă Ordonanţă prin care a continuat aplicarea Legii cu calculul punctului la 45%, şi, începând cu ianuarie 2009, valoarea punctului de pensie să fie tot 45%".

Ea a criticat decizia Guvernului de "a arunca la coş" cele aproximativ 6 milioane de taloane de pensii tipărite de Guvernul Tăriceanu cu valoarea punctului de pensie de 45%, şi retipărirea altora, lucru care nu poate fi considerat o economie.

"Acest guvern are ca ţintă ca valoarea punctului de pensie să fie 45% din salariul mediu prognozat. Este ori o greşeală din necunoaştere, ori intenţionată. Salariul mediu prognozat va fi 1690 lei, ceea ce înseamnă că se află sub valoarea salariului mediu din octombrie 2008, şi că valoarea punctului de pensie va scădea. Pensia va scădea şi nu va creşte", a spus Câmpeanu, menţionând că toate salariile vor scădea.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, susţine că majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut rămâne principala preocupare a Guvernului, menţionând că pentru realizarea acestui obiectiv e nevoie şi de o decizie politică, care va fi luată după ce se va stabili de unde pot fi obţinuţi banii.

Marian Sârbu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că respectarea prevederilor programului de guvernare potrivit cărora punctul de pensie ar trebui să ajungă la 45 la sută din salariul mediu brut rămâne principalul punct pe care doreşte să îl realizeze în domeniul pensiilor, menţionând însă că acest lucru va fi influenţat şi de decizia politică.

"Urmează să se ia şi o decizie politică în acest sens şi să stabilim şi de unde vom obţine banii", a precizat Sârbu.

Reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi Guvernului au constituit trei comisii de lucru pe economie, finanţe şi muncă, pentru a definitiva un pachet concret de măsuri urgente anticriză până în 22 ianuarie.

La ultima întâlnire, de joi seară, de la Ministerul Muncii, reprezentanţi ai sindicatelelor, patronatelor şi Guvernului au luat în discuţie creşterea pensiilor, a asigurărilor sociale şi a salariilor.

Guvernul a decis, în ultima şedinţă a anului trecut, ca valoarea punctului de pensie să fie menţinută la nivelul din luna octombrie, de 697,5 de lei, până după aprobarea şi publicarea în Monitorul Oficial a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2009, fără să mai fie majorată la 763,7 lei din luna ianuarie, cum a decis fostul Executiv.

Premierul Emil Boc declara atunci că deciziile privind pensiile şi salariile vor fi anunţate de Guvern la momentul prezentării proiectului de buget pentru 2009 şi că angajamentele legale şi politice vor fi realizate "în limita resurselor existente".

Fostul guvern a decis, în luna decembrie, ca valoarea punctului de pensie pentru 2009 să fie de 763,7 lei, de la 1 ianuarie 2009.

Premierul Emil Boc declara, în decembrie, în faţa plenului Parlamentului, că Guvernul pe care îl va coordona îşi propune atingerea unei ţinte de 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie, în condiţiile sustenabilităţii sistemului public de pensii.

Boc adăuga că Executivul îşi propune, totodată, şi asigurarea unei pensii sociale minime garantate care să completeze pensia până la 350 de lei lunar pentru toţi pensionarii cu cuantumul pensiei sub această sumă, finanţată din bugetul de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Liberalii vor finaliza legea salarizării unitare a personalului din sectorul bugetar.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tăriceanu: Liberalii vor finaliza legea salarizării unitare a personalului din sectorul bugetar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei