Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 ian 2009 - Anul XIV, nr. 11 (3997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu l-a reconfirmat pe Horia Roman Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR

Vineri, 16 Ianuarie 2009 (17:45:21)
Preşedintele Traian Băsescu, a semnat vineri, decretul privind numirea lui Horia Roman Patapievici în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, pentru un nou mandat de 4 ani.

Horia-Roman Patapievici (născut pe 18 martie 1957, în Bucureşti), scriitor, fizician, filosof şi eseist român contemporan, deţine din 2005 funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român.

ICR a prezentat în noiembrie 2008 bilanţul activităţii pe anii 2005 - 2008, care s-a desfăşurat sub mandatul lui Horia-Roman Patapievici, perioadă care a marcat deschiderea a zece noi Institute Culturale Române în străinătate.

"Printr-un act normativ din 2004 s-a decis înfiinţarea a 19 institute culturale în străinătate. În anul 2004 au devenit relativ funcţionale şapte institute culturale din străinătate. În 2005, am completat schema personalului acestor şapte, făcându-le funcţionale", a declarat Horia-Roman Patapievici. "În momentul de faţă funcţionează 17 institute culturale, dintre care două au două filiale", a declarat atunci preşedintele ICR, subliniind că "este un bilanţ destul de bun".

Cele şapte institute culturale funcţionale în 2005 erau cele din Viena, Tel Aviv şi Londra - ce funcţionau ca birouri ale ambasadelor, prin diligenţele ataşaţilor culturali -, Praga şi New York - care aveau schema de personal incompletă -, Veneţia şi Roma. La încheierea mandatului lui Patapievici, ICR dispunea de 17 institute culturale româneşti în străinătate, dintre care două - Budapesta şi Kiev - aveau câte o filială, Seghedin, respectiv Cernăuţi.

"La cele şapte institute care erau funcţionale în 2005, am adăugat, cu ajutorul MAE (Ministerul Afacerilor Externe, n.r.), dar la iniţiativa ICR, încă zece: trei în 2005 (Istanbul, Tel Aviv, Viena), patru în 2006 (Madrid, Londra, Stockholm, Varşovia), unul în 2007 (Lisabona) şi două în 2008 (Bruxelles şi Kiev)", se indică în raportul Institutului Cultural Român.

În ceea ce priveşte bugetul ICR şi fluctuaţiile acestuia pe perioada mandatului 2005 - 2008, Patapievici a declarat atunci că cifrele reprezintă "un semn al creşterii instituţionale".

"În 2005, am preluat institutul cu un buget de 2,25 milioane de euro. Din acest buget, cam 160.000 de euro erau alocaţi institutelor culturale străine", a mai spus preşedintele ICR. Potrivit bilanţului 2005 - 2008, în 2006, a fost negociat un buget de 5,3 milioane de euro, în 2007, acesta a crescut la 10,3 milioane de euro, pentru ca în 2008 să fie în valoare de 10,55 milioane de euro.

De asemenea, pentru viitor, bilanţul ICR prezintă ca "scop primordial", în perioada 2009 - 2012, transformarea instituţiei, prin echiparea adecvată din punct de vedere al resurselor umane, instituţional, logistic, procedural, financiar, tehnologic, într-un "actor activ, capabil să evolueze performant într-un context mondializat".

Pentru extinderea reţelei externe de institute, ICR are ca "repere obligatorii" Moscova, Beijing, Coreea de Sud, New Dehli, lumea arabă, precum şi extinderea reţelei din SUA, stabilirea câtorva puncte în America Latină, dar şi multiplicarea numărului de filiale în Italia şi Spania.

Totodată, Horia-Roman Patapievici, care, în iunie 2008, a fost ales vicepreşedinte al EUNIC, va deţine această funcţie timp de doi ani, urmând ca, în 2010, să devină preşedintele organizaţiei. EUNIC (European Union National Institutes for Culture) este o reţea a institutelor culturale naţionale din Europa, constituită la Praga, în 2006, la iniţiativa British Council. În prezent, EUNIC reuneşte organizaţii culturale de nivel naţional din 25 de ţări ale Uniunii Europene, printre care se numără British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões şi institutele italiene de cultură.

România a aderat la această reţea prin Institutul Cultural Român în iunie 2007, iar în primăvara lui 2008 a avut loc şedinţa de constituire a secţiei EUNIC-România. EUNIC are rol de reprezentant instituţional pe lângă organismele Uniunii Europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu l-a reconfirmat pe Horia Roman Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR.
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu l-a reconfirmat pe Horia Roman Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei