"Angajamentul meu a fost că luni, Guvernul României transmite Comisiei Europene noua formă făcută pentru achiziţiile publice. Cred că nu aţi fost consultaţi. O să vă informez eu , atunci, şi responsabilul de proiect este domnul ministru Puşcaş, pe care vă rog să-l sunaţi cu toate telefoanele imediat, după această întâlnire. Această lege, sâmbătă şi duminică, trebuie s-o vedeţi şi dumneavoastră şi Guvernul să lucreze cu dumneavoastră pentru ca legea achiziţiilor publice pe de o parte să respecte standardele, criteriile europene, pe de altă parte să fie profund debirocratizată", a spus şeful statului într-o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor din România.
El s-a referit la acest subiect ca la o "probă de netrasparenţă" şi a precizat că angajamentul despre care vorbea că şi l-a asumat, şi l-a asumat la Bruxelles.
Potrivit şefului statului, legea achiziţiilor publice, în forma în care ea este acum, a fost discutată cu Comisia Europeană. "Era o condiţie pentru intrarea în Uniunea Europeană şi (legea - n.r.) are un nivel de birocraţie draconic, aproape, pentru că România nu era încă suficient de credibilă că va utiliza fără încercări de fraudare fondurile europene", a spus şeful statului.
Potrivit acestuia "în acest moment există deschiderea Uniunii Europene să renunţe la foarte multe condiţii forţate din legea care a fost convenită pentru România, să se vină pe o lege simplă".
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, la Bruxelles, la finalul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, că în următoarele 7 zile, România va trimite Comisiei o propunere de modificare a legii achiziţiilor publice, pentru eficientizarea accesării fondurilor UE.
El a precizat că una dintre preocupările şi motivaţiile pentru care a avut loc întâlnirea a fost "utilizarea mai eficientă a fondurilor europene, din punctul de vedere al scurtării perioadelor de evaluare şi aplicare a acestora, astfel încât "să existe un corespondent între acţiunea CE de a reduce timpul de evaluare a proiectelor transmise de România de la 87 la 30 de zile, şi să existe un corespondent şi în legislaţia românească, care să ne permită să scurtăm timpul de accesare a fondurilor de la aproape 90 de zile la 30".
"În timpul cel mai scurt, în următoarele şapte zile, vom trimite o propunere de modificcare a legii achiziţiilor publice, pentru că această lege fost discutată cu CE înainte de a deveni membru al UE", a adăugat şeful statului.