"Avem potenţial de producţie (...), dar până când nu legăm producţia agricolă de industria alimentară ca să valorificăm producţia agricolă, vom fi nişte simpli crescători de plante şi de animale, care au renunţat aproape deliberat la etapa care aduce şi profit", a spus Băsescu, potrivit căruia "o politică de aşezare a IMM-urilor pentru valorificarea producţiei agricole chiar în mediul rural ar fi o soluţie extraordinară şi pentru ridicarea mediului rural".
"Fără industrializarea de acest tip a mediului rural, mediul rural va rămâne în continuare sărac şi dependent. Cu cât va avea producţii mai mari, cu atât va fi mai sărac, pentru că produsele se vor vinde mai ieftin, dacă nu îndreptăm către mediul rural întreprinderi mici şi mijlocii care să valorifice producţia agricolă. De ce să nu vină la oraş pâine din jurul Bucureştiului? Patiserie? De ce să nu vină tot ce avem nevoie din jurul Bucureştiului', a comentat şeful statului.
În acest context, Băsescu s-a referit şi la modul deficitar de prezentare a produselor româneşti.
"Domnilor, am fost unul dintre politicienii care au spus: «Mă duc în hipermarket şi cumpăr produse româneşti». Foarte adevărat. La lactate stăm relativ bine, chiar dacă nu sunt firme cu capital românesc, sunt firme care produc în România, multe din ele. Dar la legume, fructe este dezastru. Şi vă fac o invitaţie. Mergeţi şi cumpăraţi o căpăţână de salată de import de la Carrefour Orhideea şi cumpăraţi şi o salată românească. Vă spus că acolo este, altfel n-o s-o puteţi găsi. Să vedeţi cum este ambalată aceea şi cum este prezentată salata românească", a comentat Băsescu.
"Dincolo de a fi nemulţumiţi de faptul că românii nu consumă întotdeauna producţie românească, trebuie să privim cu toată sinceritatea şi cum o prezentăm, şi cum o vindem", a conchis şeful statului.