"Realizând că limitarea deprecierii leului este prea costisitoar în termeni de creştere economică, BNR permite monedei naţionale să-şi reducă valoarea, având că scop o depreciere competitivă şi un deficit extern mai redus. Prin urmare, ne-am modificat estimările privind nivelul maxim al cursului valutar la 4,7 lei/euro în trimestrul al treilea, cu riscuri în creştere", se arată într-un raport al ING realizat de economiştii băncii, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc şi Vlad Muscalu.
Analiştii ING se aşteaptau ca leul să atingă în 2009 minimul de 4,2 lei/euro la finele primului trimestru, dar în prezent cred că moneda naţională se îndreaptă spre un nivel de 4,5 lei/euro la sfârşitul lunii martie.
"Se pare că banca centrală a încetat să mai apere leul în faţa presiunilor de depreciere. (...) Prin urmare, cursul a urcat cu peste 6% comparativ cu ultima şedinţă de tranzacţionare din 2008 şi a ajuns din urmă valutele din regiune", potrivit raportului.
Cursul de referinţă anunţat de BNR a fost marţi de 4,2985, cu 7,8% mai sus decât nivelul de 3,9852 anunţat în ultima zi a anului trecut.
Agravarea recesiunii din statele dezvoltate ar trebui să pună mai multă presiune pe valutele din statele emergente, în special pe leu, având în vedere perspectivele nefavorabile ale economiei româneşti, precum şi majorarea deficitului bugetar la peste 5% din PIB în 2008 şi măsurile insuficiente de a corecta acest dezechilibru pe parcursul acestui an, se mai arată în raportul băncii.
"Luând în considerare faptul că este probabil ca cererea de lichiditate din partea Ministerului Finanţelor să continue să crească, de la niveluri deja ridicate, chiar şi un ajutor de la FMI şi/sau UE va ajuta doar la limitarea deprecierii monedei naţionale", consideră analiştii ING.
În plus, semne că activitatea economică "merge din ce în ce mai prost" ar trebui să devină vizibile şi în evoluţia salariilor.
"Ar trebui să vedem majorarea mai rapidă a numărului şi volumului de credite neperformante în următoarele trei-şase luni, având în vedere că leul se depreciază considerabil. Aşa cum am mai spus, afacerile orientate spre consumator ar trebui să sufere chiar şi mai mult şi, după o perioadă, industria bancară va fi supusă probabil unui test", se mai arată în raport.
ING Bank previzionează un curs mediu de 4,43 lei/euro pentru acest an, ce va scădea la 4,4 lei pe euro la finele lui 2009. Pentru anul viitor, analiştii ING anticipează un curs mediu de 3,95 lei/euro, leul urmând să încheie anul la 4 lei/euro.