"Este greu de spus. Înotăm în ceaţă. Nu am impresia că problemele s-au înrăutăţit, dar nu sunt nici sigur că am trecut de ceea ce este mai rău", a declarat Juncker pentru ziarul francez Le Figaro, întrebat în legătură cu înrăutăţirea situaţiei financiare.
El apreciază că efectele reducerii de către Banca Centrală Europeană a dobânzii de politică monetară cu un nivel record se vor face simţite abia peste câteva luni, dar 2009 şi 2010 vor fi ani dificili, urmând ca situaţia să revină probabil la normal în 2011 şi 2012.
BCE a redus, la începutul lunii decembrie, dobânda de politică monetară cu un nivel record, de 0,75 de puncte procentuale, la 2,5%, iar economiştii apreciază că o altă diminuare ar putea fi efectuată în ianuarie.
Deşi băncile au asigurat oficialul european că, din punctul lor de evedere, nu există diminuări în ceea ce priveşte acordarea de credite, companiile au susţinut în ultima perioadă contrariul.
"Este prin urmare logic să cer instituţiilor financiare mai multă determinare (în acordarea de împrumuturi - n.r.). Guvernele trebuie să fie capabile să exercite presiune asupra lor", a afirmat Juncker.
Întrebat în legătură cu oportunitatea introducerii unor măsuri sau penalizări împotriva instituţiilor financiare, şeful Eurogroup a declarat că nu crede că, la acest moment, ar fi necesară activarea "instrumentelor normative".