În conferinţa de presă cu ziariştii străini, care a avut loc joi, premierul rus a răspuns unei întrebări a reporterului TVR referitoare la includerea României în proiectul South Stream.
Putin a declarat că Rusia nu se opune includerii României în acest proiect şi s-a pronunţat în favoarea vânzării directe de gaze către România, prin companiile de stat, excluzând firmele intermediare.
De altfel, el a spus că şi preşedintele Traian Băsescu s-a referit la firmele intermediare în discuţia pe care cei doi au avut-o la începutul aceste săptămâni.
"Noi nu suntem împotrivă ca România să participe la proiectul South Stream. Asta e primul aspect. În al doilea rând e problema firmelor intermediare care livrează gaze pe piaţa românească, iar preşedintele Băsescu a ridicat această problemă la ultima discuţie telefonică avută cu mine. Noi suntem de acord să trecem la relaţii directe cu companiile naţionale", a declarat Putin, conform TVR.
Premierul rus a spus că un procedeu similar ar putea fi aplicat şi în cazul Ucrainei, însă are impresia că partea rusă este împiedicată să aibă contracte directe cu Kievul, ceea ce îl face să creadă că în Ucraina este prea multă corupţie.
"Apropo, noi suntem de acord să procedăm la fel şi cu Ucraina. Vrem să semnăm contracte direct cu Naftogaz Ucraina. Am să vă spun un lucru care o să vă pună pe gânduri. Am impresia că suntem împiedicaţi să dezvoltăm relaţii directe cu ei. Oferta noastră de 250 de dolari pe mia de metri cubi a fost refuzată de Naftogaz. În acel moment au apărut intermediarii şi au spus că ei acceptă oferta şi că vor rezolva totul. Asta mă face să cred că în Ucraina este prea multă corupţie", a afirmat şeful Executivului de la Moscova.
Putin a transmis preşedintelui român, prin intermediul reporterului TVR, oferta de a vinde României tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an, pentru ca ulterior acesta să fie revândut Kievului.
"Dar eu am pentru România o contraofertă care cred eu că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că aţi consemnat-o", a spus Putin, adresându-se jurnalistului.
Rusia a întrerupt, miercuri, toate exporturile de gaze destinate Europei, inclusiv României, prin Ucraina, ca urmare a unor divergenţe pornind de la preţul gazelor între autorităţile de la Moscova şi cele de la Kiev.
În lipsa gazelor ruseşti, care acoperă circa o treime din consumul naţional anual, România utilizează gaze exclusiv din depozite şi din producţia proprie. Altă măsură luată de autorităţi pentru a acoperi deficitul de gaze a fost reducerea consumului la mai multe termocentrale, care au fost transferate pe combustibili alternativi, precum păcura şi cărbunele.
Itar Tass a anunţat, miercuri, că premierul rus, Vladimir Putin, a avut marţi discuţii telefonice cu omologul său bulgar şi cu preşedintele României, Traian Băsescu, despre problemele legate de tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei.
"Premierul bulgar şi preşedintele român m-au sunat", le-a transmis Putin lui Aleksei Miller, preşedintele Gazprom, şi şefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.
Ulterior, informaţia a fost confirmată şi de Preşedinţia României, prin purtătorul de cuvânt al şefului statului, care a refuzat să ofere detalii.
Gazoductul South Stream ar urma să transporte gaze din regiunea Mării Caspice către Italia şi Grecia, tranzitând mai multe state printre care Bulgaria, Serbia, Ungaria. Proiectul este evaluat la zece miliarde de euro şi este condus de Gazprom şi grupul italian Eni.
South Stream este considerat principalul concurent al proiectului european Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană şi la care participă şi România. Totuşi, mai multe state implicate în dezvoltarea Nabucco, precum Unngaria, Austria, Bulgaria şi Serbia, au încheiat cu Gazprom acorduri pentru implicarea în South Stream.
În luna octombrie a anului trecut, reprezentanţi ai Transgaz, Romgaz şi Gazprom au analizat atât în Rusia, cât şi în România perspectivele unei colaborări în domeniul înmagazinării de gaze în România, dezvoltarea actualelor capacităţi de tranzit şi dezvoltarea unora noi în contextul proiectului South Stream.
Oficialii celor trei companii urmau să aibă o nouă rundă de discuţii în luna decembrie, însă întâlnirea nu a mai avut loc. În timpul vizitei delegaţiei Gazprom în România din luna octombrie presa rusă scria că Gazprom ia în considerare includerea României în South Stream, pentru a înlocui Bulgaria, stat care crea dificultăţi şi întârzia astfel construcţia gazoductului.
Informaţia a fost, însă, infirmată de companiile româneşti, dar un moment surpriză a venit atunci când fostul ministru al Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian a declarat că România este gata să sprijine atât construcţia gazoductului Nabucco, cât şi a South Stream. Afirmaţia lui Vosganian referitoare la o eventuală susţinerea a proiectului South Stream a fost prima de acest fel a unui oficial român.
Pe de altă parte, construcţia gazoductului Nabucco, susţinută de consorţiul format din OMV (Austria), Transgaz (România), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania), trenează de câţiva ani, Uniunea Europeană nereuşind să găsească un o soluţie general acceptată de statele implicate.
Nabucco ar urma să aibă o lungime de 3.300 de kilometri şi ar transporta gaze din zona Mării Caspice către Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Gazoductul ar trebui să intre în exploatare în 2012 şi ar presupune costuri de 9,3 miliarde de euro. Un acord privind condiţiile de tranzit al gazelor naturale între Uniunea Europeană şi Turcia ar putea fi încheiat la începutul acestui an.
România îşi asigură din producţia proprie circa două treimi din consumul de gaze, de circa 17-18 miliarde metri cubi, în principal prin Romgaz Mediaş şi Petrom. Diferenţa este importată indirect din Rusia, prin Ucraina, prin intermediarii WIEE, o societate mixtă formată din firma Wintershall (parte a grupului german BASF) şi Gazprom, şi Imex Oil, firmă înregistrată în Cipru. Gazele ruseşti întră în România prin două puncte, respectiv Isaccea, în judeţul Tulcea, şi Medieşu Aurit, în judeţul Satu Mare.
Romgaz şi Gazprom discută de câţiva ani o asociere pentru construcţia unui depozuit de gaze la Mărgineni, în judeţul Roman. Depozitul ar urma să aibă o capacitate de stocare de două miliarde metri cubi, reprezentând aproximativ 66% din capacităţile actuale al României. Subiectul urma, de asemenea, să fie rediscutat în luna decembrie a anului trecut, însă a fost amânat pentru o perioadă neprecizată.