"Nu este posibil cumulul salariului cu pensia decât într-un singur caz. Este vorba de cazuri excepţionale de reprimire în sistem a unor judecători şi procurori în instanţe unde există criză de magistraţi", a spus Andreieş, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit acestuia, pentru respectarea acestui principiu au fost respinse multe cereri de revenire, ele fiind acceptate în cazurile "instanţelor care sunt puse în dificultate".
În cee ce priveşte drepturile salariale obţinute de magistraţi prin hotărâri judecătoreşti, preşedintele CSM a spus că este dreptul acestora să se adreseze justiţiei.
"Constituţia garantează accesul liber la justiţie al tuturor cetăţenilor, inclusiv al magistraţilor. Există acte din 2000 care nu au fost respectate, privind salarizarea. Eu sunt sigur că aceste litigii au fost soluţionate cu respectarea incompatibilităţilor. Preşedintele Băsescu a criticat doar exagerările din aceste cereri”, a afirmat Andreieş.
Patru judecători ai Curţii Constituţionale încasează pensii şi salarii, intrând astfel sub incidenţa Ordonanţei 230/2008, care interzice această situaţie şi a cărei constituţionalitate va fi analizată de cei nouă membri ai CCR în 15 ianuarie, ca urmare a sesizării Avocatului Poporului.
Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui liberal Norica Nicolai, şi Avocatul Poporului, Ioan Muraru, în vârstă de 70 de ani, se află în aceeaşi situaţie.
Conform declaraţiilor de avere postate pe site-ul CCR, cei patru judecători ai Curţii care încasează şi pensii sunt Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar şi Aspazia Cojocaru.
Surse de la Curtea Constituţională susţin că, de fapt, ordonanţa privind interzicearea cumulării salariului cu pensia nu i-ar viza şi pe judecătorii CCR, întrucât aceştia au un mandat prevăzut strict de legea fundamentală şi nu au statutul unui funcţionar obişnuit.
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 230 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat.