Până la 4 ianuarie au fost vaccinate antigripal 3.032.665 de persoane, din grupele de risc stabilite conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din care 30.415 la grupa de vârstă zero-patru ani, 139.696 la grupa 5- 14 ani, 1.350.830 la grupa 15-64 ani şi 1.511.724 la cei peste 65 de ani, se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Sănătăţii.
Recomandarea de vaccinare antigripală este adresată în special persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice şi personalului medical. Aceştia se pot vaccina gratuit la medicii de familie, respectiv în unităţile în care sunt angajaţi.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii face un apel către medici să recomande şi să efectueze vaccinarea antigripala, deoarece perioada utilă de vaccinare se prelungeşte şi în săptămânile următoare.
Vaccinarea antigripală a populaţiei la risc se realizează gratuit, în cadrul "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare". Pentru sezonul 2008-2009, Ministerul Sănătăţii a achizitionat şi distribuit 3.100.000 doze de vaccin gripal. Până la data de 4 ianuarie 2009 s-au utilizat aproximativ 97% din dozele achiziţionate.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în contextul evoluţiei gripei la nivel european este posibilă creşterea numărului de cazuri de gripă şi în România, deşi în prima săptămână de supraveghere din acest an (29 decembrie 2008 - 4 ianuarie 2009), la nivel naţional, numărul infecţiilor respiratorii (gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost cu aproximativ 12 la sută mai mic faţă de săptămâna anterioară şi cu circa 11 la sută mai scăzut faţă de aceeaşi săptămână de supraveghere a anului trecut.
Din datele prezentate de Ministerul Sănătăţii, numărul de infecţii respiratorii se situează sub valorile maxime aşteptate, calculate pe ultimele cinci sezoane neepidemice.
"Au fost raportate în prima săptămână din acest an un caz clinic de gripă, 15.818 cazuri de infecţii acute respiratorii superioare şi 7.350 de cazuri de pneumonii. Cele mai multe cazuri noi de infecţii respiratorii, cât şi de pneumonii s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-4 ani. Infecţiile respiratorii au fost mai frecvente în judeţele Iaşi, Botoşani, Covasna şi Maramureş, iar pneumonia în judeţul Botoşani", se arată în comunicat.
La nivel european, se înregistrează o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale în şase ţări din Vestul Europei - Portugalia, Franţa, Anglia, Irlanda de Nord, Spania şi Olanda, precizează Ministerul Sănătăţii.
Centrul European pentru Controlul Bolilor e emis, joi, un comunicat în care arăta că unele state membre din Sud şi Vest au raportat infecţii gripale peste nivelurile ultimelor două sezoane şi că este probabilă, în următoarele săptămâni, o răspândire a infecţiei gripale către Nordul şi Estul continentului.
Majoritatea virusurilor identificate au fost A (H3N2), subtip asociat cu epidemii de severitate moderată în America de Nord în sezonul 2007 – 2008 şi în unele părţi ale emisferei sudice în perioada de iarnă 2008.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, subtipul A(H3N2) este conţinut în compoziţia vaccinului gripal administrat în România.