Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2009 - Anul XIV, nr. 4 (3990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Constituţionalitatea OUG 230/2008, judecată în 15 ianuarie

Joi, 8 Ianuarie 2009 (18:16:25)
Constituţionalitatea OUG 230/2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat va fi dezbătută, în 15 ianuarie, de către judecătorii constituţionali, sesizată de profesorul Ioan Muraru, avocatul poporului, care susţine că actul normativ încalcă drepturi date prin legea fundamentală.

Concret, instituţia Avocatul Poporului arată, în contestaţia faţă de prevederile Ordonanţei 230/2008, că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat.

Potrivit contestaţiei postate pe site-ul Avocatului Poporului, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat contravine dispoziţiilor articolului 115 alineatul 6 din Constituţie potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.

"Este evident aşadar că prevederile actului normativ indicat, instituind în cazul pensionarilor pentru limită de vârstă, precum şi al celor ai instituţiilor din sistemul justiţiei, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională interdicţia de a cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat, afectează în substanţa lor atât dreptul la muncă prevăzut de articolul 41 din Constituţie, potrivit căruia «Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă», cât şi dreptul la pensie, prevăzut de articolul 47 alineatul 2 teza I, potrivit căruia cetăţenii au dreptul la pensie şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private", se arată în contestaţie.

De asemenea, Avocatul Poporului apreciază că prin conţinutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ şi dreptul la salariu, dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor.

În acelaşi timp, dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 230/2008 contravin şi prevederilor articolului 6 punctul 1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, care prevede că statele părţi recunosc dreptul la muncă, ce cuprinde dreptul pe care îl are orice persoană de a obţine posibilitatea să-şi câştige existenţa printr-o muncă liber aleasă şi acceptată şi se obligă să ia măsuri pentru garantarea acestui drept.

Un alt argument care ar susţine neconstituţionalitatea actului normativ este încălcarea dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor stipulate de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

"În lumina tuturor acestor texte, este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar singură le poate aprecia. Prin urmare, dreptul la muncă şi dreptul la pensie, fiind prevăzute în Constituţie, intră în categoria drepturilor fundamentale, care nu pot fi afectate prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă", mai arată Avocatul Poporului.

În al doilea rând, Avocatul Poporului susţine că Ordonanţa încalcă şi dispoziţiile articolului 135 alineatul 2 litera f) din Legea fundamentală, care stabilesc în sarcina statului obligaţia de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii, dar şi cu articolului 44 din Constituţie, referitor la dreptul de proprietate privată.

"Totodată, faptul că potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 230/2008 pensionarii nu pot cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat este contrar articolul 1 paragraful 1 din Primul Protocol Adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", se mai precizează în documentul citat.

Avocatul Poporului citează din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în care noţiunea de "bun" înglobează orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economică, apreciind astfel că salariul şi pensia pot fi asimilate unui drept de proprietate.

"Interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere", apreciază Avocatul Poporului, arătând că acest lucru contravine cu articolul 44 din Constituţie care stabileşte că "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire".

În final, Avocatul Poporului mai critică faptul că Ordonanţa 230/2008 nu poate desfiinţa un drept câştigat, de vreme ce dreptul la pensie este garantat de Legea fundamentală.

"Motivaţia dată de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă, în sensul că actuala situaţie financiară reclamă constrângeri de ordin bugetar, o reducere a cheltuielilor publice de personal, nu poate justifica încălcarea dispoziţiilor constituţionale menţionate. Emiterea acestei ordonanţe, prin nerespectarea evidentă a dispoziţiilor constituţionale, ar prejudicia segmente mari de populaţie şi ar pune în real pericol buna funcţionare a multor instituţii şi structuri statale", se arată în finalul documentului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la bilanţul CSM, că "ordonanţa devenită celebră" privind interzicerea cumulului salariului cu pensia respectă Constituţia, obiectivul fiind de a elimina "abuzul pe seama banului public", şi nu însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi sau actorii.

"Cred că această Ordonanţă respectă Constituţia", a spus şeful statului, referitor la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care interzice cumulul salariului cu pensia.

Băsescu a arătat că această ordonanţă nu i-a vizat pe însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi sau pe actorii, cum ar fi Victor Rebengiuc, care "joacă în nu ştiu ce piesă", ci abuzurile din ministerele Apărării şi de Interne şi din Justiţie. "Obiectivul nu a fost însoţitorul persoanei cu dizabilităţi, nici actorul care joacă în nu ştiu ce piesă, ci obiectivul acestei ordonanţe a fost abuzul făcut pe seama banului public", a precizat Traian Băsescu.

"S-a ajuns la venituri uriaşe de la stat şi, sigur, am văzut toţi reacţia când un guvern are curaj să scrie legi fără excepţie. Cum Dumnezeu să scriem, în anul 2008 la sfârşit, o lege care nu are un articol care spune: se exceptează preşedintele Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie - scuze, e doar un exemplu, se exceptează membrii CSM, generalii din Ministerul de Interne, se exceptează generalii din Ministerul Apărării? Ei, aşa arată democraţia; fără excepţii. Ştiu că e deranjant, că ne-am obişnut să fim clienţii excepţiilor", a spus preşedintele.

El a menţionat că îi este cunoscut "efectul presiunii care se face acum pe Curtea Constituţională".

"Sigur, şi ea are patru judecători care sunt pensionari şi judecători ai Înaltei Curţi. Cu siguranţă, se va izbăvi victorios, probabil, excepţia, dar este prima reglementare care nu creează articol cu exepţie şi a înfuriat pe toată lumea. Cred că această Ordonanţă respectă Constituţia", a spus Băsescu adăugând că, "dacă va fi nevoie, se va găsi soluţia promovării, prin alte formule legislative, al acestui obiectiv".

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.

Ordonanţa a determinat proteste ale medicilor, profesorilor şi actorilor.

Ministrul Sănătăţii Ion Bazac i-a propus, miercuri, premierului Emil Boc recitificarea actului normativ astfel încât medicii pensionari să poată rămâne angajaţi în continuare, cu contract temporar de muncă, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, că profesorii, medicii şi actorii pensionari vor putea cumula pensia cu alte venituri pe baza unei convenţii civile prin care să fie plătiţi punctual, nu sub forma unui salariu, pentru serviciile prestate în instituţii publice, şi îşi vor putea astfel continua activitatea.

El a arătat că Guvernul îşi menţine punctul de vedere conform căruia persoanele care au beneficiat de plăţi compensatorii de ordinul miliardelor sau sutelor de miliarde de lei vechi, precum şi de pensie de zeci de milioane de lei vechi nu pot cumula pensia cu un salariu de alte zeci de milioane de lei vechi plătit de stat.

"Ordonanţa interzice cumulul dintre pensie şi salariu. Asta înseamnă că o persoană care este, de exemplu, profesor pensionar şi are o activitate didactică va putea în continuare, pe bază de convenţie civilă, să fie plătit pentru orele punctuale pe care le ţine la clasă. Nu va mai putea însă să fie plătit cu un salariu, aşa cum era plătit până acum", a spus Boc, precizând că principiul va fi aplicat şi în cazul actorilor şi medicilor pensionari.

Excepţiile vor fi clarificate printr-un ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Finanţelor şi cel al Muncii, fără să fie modificată ordonanţa de urgenţă prin care cumularea pensiei cu salariul a fost interzisă.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul a fost argumentată de premier prin nevoia ca în sistemul public să fie angajaţi tineri şi prin necesitatea unor economii bugetare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constituţionalitatea OUG 230/2008, judecată în 15 ianuarie.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Constituţionalitatea OUG 230/2008, judecată în 15 ianuarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei