Gazprom şi-a declinat responsabilitatea sistării alimentării cu gaze a României şi a dat asigurări că îşi respectă relaţiile contractuale, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
"Gazprom ne-a asigurat că furnizează în continuare gaze pentru Imex şi Wintershal (companiile care importă gazele ruseşti în România - n.r.) şi şi-a declinat responsabilitatea", a spus Videanu, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că a avut contacte şi cu partea ucraineană, iar joi, 8 ianuarie, speră să obţină un răspuns de la Moscova.
Videanu a mai spus că Ministerul Economiei nu şi-a propus să rezolve problemele apărute în relaţia Gazprom şi cei doi importatori de gaze în România, Imex Oil şi Wintershal, aceasta fiind o relaţie contractuală.
Potrivit ministrului, România poate să treacă această iarnă fără probleme.
"Oprirea integrală a gazelor din import crează o problemă serioasă, dar nu imposibil de gestionat", a mai spus el.
Ministrul Economiei a anunţat, miercuri, că a luat decizia de a instaura starea de urgenţă în sistemul energetic, ceea ce dă posibilitatea negocierii directe pentru achiziţia de combustibili pentru siguranţa aprovizionării.
Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate miercuri, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare). Marţi dimineaţă, fuseseră oprite livrările prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea). Prin Isaccea intrau zilnic în ţară 4,7 milioane metri cubi de gaze şi 2,5 milioane metri cubi prin Medieşul Aurit.
Consumul actual de gaze al României este de 59 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, iar 26 milioane metri cubi pe zi din depozite.
În lipsa gazelor din import, autorităţile au decis să suplimenteze producţia internă, cantităţile preluate din depozite şi trecerea CET-urilor pe combustibili alternativi.