Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 7 ian 2009 - Anul XIV, nr. 3 (3989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ţările europene iau măsuri pentru a face faţă întreruperii livrărilor de gaze naturale din Rusia

Miercuri, 7 Ianuarie 2009 (16:30:21)
Mai multe dintre ţările europene afectate de sistarea livrărilor de gaze ruseşti au luat măsuri de limitare a consumului şi înlocuire a combustibililor, pentru a putea garanta din rezerve aprovizionarea pentru o perioadă cât mai lungă, relatează AFP.

În plină iarnă, principala prioritate o constituie aprovizionarea consumatorilor casnici, iar guvernele din ţările afectate au anunţat că pot asigura livrările către aceştia timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.

FRANŢA. Importurile din Rusia asigură numai 16 la sută din volumul total de gaze naturale consumat în Franţa. Premierul Francois Fillon a convocat pentru miercuri o reuniune pe această temă, la care va participa şi preşedintele GDF-Suez, Gerard Mestrallet.

GERMANIA. Germania este aprovizionată în continuare via Belarus, iar autorităţile de la Berlin au anunţat că dispun de rezerve importante de gaze naturale.

ITALIA. Ministrul italian pentru Dezvoltare economică, Claudio Scajola, a anunţat marţi că Italia dispune de stocuri importante, însă a precizat că a luat măsurile necesare "pentru maximizarea livrărilor provenite de la alţi furnizori, cum sunt Libia, Algeria, Norvegia, Marea Britanie şi Olanda".

UNGARIA. Mare consumator de gaze (14,2 miliarde de metri cubi pe an, conform Agenţiei Europene pentru Energie), Ungaria a limitat consumul destinat întreprinderilor. Rezervele se cifrează la 3,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

BULGARIA. Dependentă în proporţie de 92 la sută din gazele importate din Rusia, Bulgaria a limitat consumul companiilor şi poate asigura din rezerve 25 - 30 la sută din necesar timp de 110 zile, conform Bulgargaz.

AUSTRIA. Aprovizionarea cu gaze naturale a locuinţelor şi companiilor este asigurată pentru trei luni, conform ministrului Economiei, Reinhold Mitterlehner. Austria dispune de rezerve de 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar mai multe centrale au început să funcţioneze pe bază de păcură.

CEHIA. Autorităţile de la Praga au luat măsuri pentru alimentarea cu gaze naturale din Norvegia, conform unui anunţ al purtătorului de cuvânt al operatorului RWE Transgas.

SERBIA. Serbia şi-a orientat către "consumatorii prioritari" întreaga producţie locală, de 1 milion de metri cubi de gaze naturale, a declarat directorul Srbijagas, Dusan Bajatovici. Guvernul a ordonat deja alimentarea cu păcură a centralelor de încălzire urbane.

CROAŢIA. Un oficial de la Zagreb a apreciat că autorităţile croate pot garanta timp de trei săptămâni, prin mijloace proprii, aprovizionarea consumatorilor casnici, a spitalelor, şcolilor şi a altor instituţii publice.

GRECIA. Aprovizionarea cu gaze naturale a locuinţelor este asigurată, însă, în cazul în care livrările nu vor fi reluate până duminică, autorităţile ar putea decide reducerea livrărilor pentru industrie, a anunţat compania naţională Public Gaz Corporation.

POLONIA. Guvernul liberal de la Varşovia a adoptat marţi o decizie care îi permite să limiteze aprovizionarea cu gaze a consumatorilor industriali în cazul agravării situaţiei, în prezent stabilă datorită importurilor via Belarus.

ROMÂNIA. Autorităţile române au dat asigurări că pot face faţă timp de şase luni fără importuri de gaze ruseşti, rezervele ridicându-se la 2,2 miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, autorităţile de la Bucureşti au decis o reducere a consumului, recurgând la surse alternative (cărbune şi păcură).

BOSNIA. În totalitate dependentă de importurile de gaze din Rusia, Bosnia a anunţat restricţii de consum, iar la Sarajevo,sistemul municipal de încălzire foloseşte, începând de marţi, surse alternative, inclusiv păcură. Cu toate acestea, o treime din populaţie a petrecut noaptea de marţi spre miercuri fără a beneficia de încălzire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţările europene iau măsuri pentru a face faţă întreruperii livrărilor de gaze naturale din Rusia.
 Vizualizări articol: 695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ţările europene iau măsuri pentru a face faţă întreruperii livrărilor de gaze naturale din Rusia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei