Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, va propune premierului, miercuri, rectificarea OUG 230 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat, astfel încât medicii pensionari să poată rămâne angajaţi în continuare, cu contract temporar de muncă, până la ocuparea posturilor prin concurs.
"Având în vedere lipsa acută de cadre medicale specializate, mai ales în mediul rural, voi propune ca medicii pensionari să rămână angajați în continuare, cu contracte temporare de muncă până la ocuparea posturilor prin concurs", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Conducerea Ministerului Sănătăţii precizează că este de acord cu decizia Guvernului de a susţine tinerii, dar este preocupat de situaţia specială cu care se confruntă sistemul medical în prezent.
În sistemul sanitar lucrează aproximativ 600 de medici pensionari, dintre care 500 în mediul urban şi 100 în rural. Marea majoritate a medicilor din mediul rural sunt pensionari, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, apreciază că ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va afecta mai ales spitalele din oraşele mici şi specialităţile medicale mai puţin căutate, precum radiologia şi anatomia patologică.
"Nu avem o statistică privind numărul medicilor penisonari care lucrează în sistem, dar atenţionăm că scoaterea lor din spitale va afecta activitatea unităţilor sanitare situate în oraşele mici şi chiar a specialităţilor cu număr redus de personal. Mă refer la radiologie sau anatomie patologică, unde de ani de zile ne confruntăm cu deficit de personal'', a declarat, marţi, preşedintele CMR.
Profesorul Vasile Astărăstoae a recomandat Ministerului Sănătăţii să ceară de la spitale situaţia medicilor pensionari şi posturile pe care le ocupă prin cumul.
"Noi am eliberat medicilor pensionari cam o mie de avize care le permit să facă de gardă sau să-şi continue activitatea. Nu ştiu dacă acesta este numărul real al medicilor pensionari care lucrează, întrucât acelaşi doctor ar putea solicita avize pentru diverse situaţii. Cert este că aplicarea ordonanţei ar putea perturba activitatea din sistemul sanitar'', a mai spus preşedintele CMR.
Şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, după întâlnirea de marţi cu liderii federaţiilor sindicale din învăţământ, că încearcă să găsească soluţii pentru pensionarii din sistem afectaţi de această ordonanţă.
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că din datele centralizate de Ministerul Educaţiei reiese faptul că aproximativ 6.300 de cadre didactice ar fi afectate de OUG 230/2008.
"Ministrul Educaţiei ne-a promis că, în prima şedinţă de Guvern, va încerca să propună un act normativ prin care aceştia să rămână în sistem, întrucât ei ocupă funcţii unice şi nu pot fi încadraţi la categoria necalificaţi", a mai spus Cornea.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, marţi seară, într-o emisiune la Antena 3, referindu-se la faptul că decizia Guvernului afectează şi persoane cu venituri mici, printre care actorii, profesorii, medicii, că "există şi un element care poate ar trebui regândit sectorial, dar principiul trebuie păstrat".
Sârbu a precizat că "sunt situaţii care au permis de-a lungul timpului cumulul unor pensii destul de mari, este vorba de anumite categorii sociale, persoane din Magistratură, Justiţie, cei care se ocupă de siguranţa naţională etc", arătând că decizia Executivului a avut şi "o raţiune de eliberare a unor locuri de muncă".
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.