MAE urmăreşte cu preocupare evoluţiile în disputa ruso-ucraineană în problema gazelor naturale şi implicaţiile acesteia atât pentru România, cât şi pentru statele membre UE şi pentru Europa în general, informează un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
MAE consideră că termenele şi condiţiile din înţelegerile comerciale trebuie respectate de părţi şi speră că raporturile contractuale între importatorul român şi furnizorul rus de gaze se vor derula conform obligaţiilor asumate, se arată în comunicat.
MAE susţine că a întreprins toate demersurile diplomatice necesare pentru a contribui la identificarea soluţiilor care să permită rezolvarea disputei comerciale, atât la nivelul contactelor bilaterale, cât şi la nivel mecanismelor europene.
România se raliază poziţiei Preşedinţiei Uniunii Europene prin care se solicită reluarea la capacitate normală a livrărilor de gaze naturale destinate UE, precum şi a negocierilor dintre cele două părţi, în scopul unei reglementări definitive a disputei comerciale bilaterale pentru a evita escaladarea dificultăţilor deja existente. În calitate de stat membru UE, România participă la mecanismele specifice de consultare şi decizie ale Uniunii în acest domeniu.
MAE urmăreşte în continuare cu atenţie implicaţiile evoluţiei acestei crize atât din perspectiva incidenţelor directe pentru România, pentru populaţie şi consumatorii industriali, cât şi a efectelor în plan european, în vederea adoptării măsurilor necesare, se mai arată în comunicat.
Documentul precizează de asemenea că reprezentanţii MAE au comunicat această poziţie în contactele diplomatice pe care le-au avut, inclusiv cu diplomaţi ai ambasadelor Federaţiei Ruse şi ai Ucrainei la Bucureşti.
Premierul Emil Boc şi ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Petr Dokladal, au discutat, miercuri, la Guvern, despre măsurile pe care preşedinţia cehă a Uniunii Europene le are în vedere pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze a statelor UE, informează Executivul printr-un comunicat.
Premierul l-a informat pe ambasador asupra situaţiei interne şi măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea efectelor crizei gazelor asupra populaţiei şi a afirmat că Executivul de la Bucureşti menţine permanent legătura cu Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie, conform sursei citate.