"Trebuie să avem grijă să nu mai aruncăm peste bord cheltuieli nejustificate, cum s-a întâmplat anul trecut, când s-au cheltuit o grămadă de bani pe mobilă, cafetiere şi alte lucruri de acest gen", a spus Costin.
Liderul sindical a precizat că bani vor trebui gestionaţi eficient, "astfel încât să ducă spre creşteri salariale, nu spre lucruri ineficiente".
Preşedintele BNS a mai afirmat că a pus la dispoziţia participanţilor la întâlnirea de miercuri, de la Ministerul Muncii, un program cu aproximativ 400 de măsuri, unele dintre acestea putând fi în contradicţie cu opiniile altor colegi sindicalişti sau cu cele ale patronatelor.
Printre măsuri, a spus Costin, se află o propunere legată de legea salarizării din sectorul bugetar, astfel încât angajaţii care au salarii peste grilă să aibă veniturile îngheţate pe o perioadă de patru ani, resursele financiare obţinute în acest fel urmând să fie folosite pentru plata angajaţilor cu venituri mici.
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, a discutat, marţi, cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ despre majorarea salariilor cadrelor didactice. La finalul discuţiilor, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că majorarea salariilor cadrelor didactice va fi cuprinsă în proiectul de buget, apreciind însă că pentru profesorii universitari, o majorare salarială cu 50 la sută este prea mare.
Demnitarul a arătat că în acest an, în care există probleme economice, ar fi rezonabil ca majorările salariale pentru profesorii universitari să fie chiar mai mici de 33 la sută, chiar dacă ministerul va primi şase procente din PIB. În schimb, pentru celelalte categorii din sistemul educaţiei, creşterea salarială de 33 la sută este sustenabilă, a arătat ministrul Andronescu.
"Suntem într-un an greu. Cred că este normal să găsim o soluţie rezonabilă pentru majorările salariale ale profesorilor universitari. Am început elaborarea proiectului bugetului pe 2009 după ce am avut o primă întâlnire cu ministrul Finanţelor. Vom avea de asemenea o nouă întâlnire după ce vom discuta cu ministrul Finanţelor, iar în cele 6 procente din PIB sper să cuprindem creşterile salariale prevăzute de legea în vigoare", a declarat ministrul Educaţiei la finalul întâlnirii cu sindicatele.
Liderii sindicatelor din educaţie prezenţi la prima întâlnire cu ministrul Ecaterina Andronescu au spus că ei vor să fie respectată ad literam legea, astfel încât majorările salariale pentru profesorii universitari să fie de 50 la sută, iar pentru celelalte categorii, de 33 la sută.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut, miercuri, Executivului să asigure învăţământului un buget de cel puţin 6 la sută din PIB, care să cuprindă şi sumele necesare creşterilor salariale prevăzute de Legea 221.
"Am avut ieri (marţi - n.r.) o întâlnire cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ne-a asigurat că majorarea se va regăsi în proiectul de buget pe care Ministerul, Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) îl va prezenta vineri ministrului Finanţelor. Sperăm că nu vor fi probleme şi că bugetul propus de MECI va fi aprobat de Executiv şi de Parlament", a declarat secretarul general al FEN, citat într-un comunicat de miercuri.