Petrom suplimentează cantitatea de gaze naturale furnizată consumatorilor din România cu 1,3-1,5 milioane metri cubi de gaze zilnic, a anunţat, marţi, compania, într-un comunicat.
Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud – Est, creşte volumul de gaze naturale care va fi livrat consumatorilor români, prin injectarea unor cantităţi suplimentare în sistemul naţional de transport al gazelor, punerea în funcţiune de noi sonde de gaze şi închiderea temporară a combinatului Doljchim.
"Pe termen scurt, participăm cu ceilalţi operatori din piaţă şi autorităţi la găsirea soluţiilor operative pentru a răspunde în mod optim provocărilor cauzate de această situaţie internaţională. Pe termen lung, noi ne-am angajat ca prin investiţiile şi programele noastre să contribuim la securizarea aprovizionării energetice a consumatorilor din România. În ultimii patru ani investiţiile noastre s-au ridicat la 3,56 miliarde de euro şi se concretizează în astfel de momente prin punerea în funcţiune de noi sonde şi eficientizarea consumului de gaze", a declarat, în comunicat, Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
Măsurile luate de Petrom vizează îmbunătăţirea situaţiei furnizării de gaze, în contextul reducerii cantităţilor de gaze livrate României.
"Astfel, ca urmare a unei bune colaborări cu Transgaz şi a punerii în funcţiune a sondei 20 Văleni (zona Craiova), Petrom va creşte cantitatea de gaze introdusă în reţeaua naţională cu circa 300-500.000 metri cubi de gaze pe zi", se menţionează în comunicat.
Totodată, prin închiderea temporară a combinatului Doljchim, va fi disponibilizată pentru populaţie o cantitate suplimentară de circa un milion de metri cubi de gaze zilnic.
În ceea ce priveşte furnizarea de combustibili alternativi care ar putea fi utilizaţi de către CET-uri în locul gazelor, Petrom este pregătită să furnizeze circa 70-75 de ktone de păcură, până la sfârşitul lunii, se mai arată în comunicat.
Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2, astfel că importurile din această ţară sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, prin punctul de la Medieşul Aurit (judeţul Satu Mare).
Consumul actual de gaze al României este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, 26 milioane metri cubi pe zi din cantităţile înmagazinate, iar 2,5 milioane metri cubi din import prin Medieşul Aurit.
De asemenea, Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia se confruntă şi ele cu oprirea gazelor ruseşti, ca rezultat al conflictului privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc.Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că deficitul de gaze rezultat din sistarea livrărilor de gaze ruseşti către România, prin staţia Isaccea, de 4,7 milioane metri cubi pe zi, va fi acoperit prin producţia internă, cantităţile de gaze aflate în stocuri şi reducerea consumului la centralele termice şi trecerea la combustibilul alternativ.