Discuţiile au început înainte de prânz în prezenţa mai multor miniştri, iar pe parcursul zilei au avut loc serii de întâlniri punctuale, cu majoritatea ordonatorilor de credite.
Guvernul a anunţat recent că strategia fiscal-bugetară pentru 2009 va fi realizată pe baza unei analize a situaţiei economice din 2008, finalizată în prima parte a lunii ianuarie, Ministerul Finanţelor fiind deschis unei colaborări cu patronatele, sindicatele şi sectorul bancar pentru a limita efectele crizei economice.
Surse guvernamentale au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, că Executivul nu a luat încă o decizie privind noul proiect de buget pentru 2009 şi aşteaptă execuţia bugetară pe 2008, înainte de a stabili modul de alocare a fondurilor pentru 2009.
"Proiectul de buget pe 2009 ar urma să fie aprobat în a doua parte a lunii ianuarie", au afirmat sursele citate.
Executivul nu dispune încă de o evaluare clară privind execuţia bugetară pentru 2008 şi aşteaptă inclusiv prognoza pentru 2009, în prima parte a lunii ianuarie.
Programul de guvernare PDL-PSD prevede pentru 2009 un deficit al bugetului consolidat de cel mult 1,7% din PIB, cu venituri bugetare de 32,5% din PIB şi cheltuieli de 34,2% din PIB. Finanţele au în vedere o creştere economică de 3,5%, o inflaţie de aproximativ 5% şi o reducere a deficitului de cont curent la 10,5% din PIB.
Proiectul de buget promovat de Cabinetul Tăriceanu va fi retras din Parlament.