Majorarea taxelor a fost efectuată în luna decembrie a anului trecut printr-un ordin al fostului ministru Ludovic Orban şi semnat de secretarul de stat de la acea dată Septimiu Buzaşu.
Actul normativ prevede creşterea tarifelor ARR în medie cu 13%. Astfel, tariful pentru eliberarea certificatului de transport în cont propriu, de marfă sau persoane valabil cinci ani a urcat cu 12,7%, de la 313 lei la 353 lei, iar eliberarea copiei conforme a licenţei va costa 260 lei, faţă de 230 lei, cu 13% mai mult.
Totodată, la eliberarea licenţei pentru activităţile desfăşurate de autogară valabilă cinci ani solicitantul va plăti cu 416 lei mai mult, adică 3.546 lei, iar avizarea programelor pentru şcolile de conducători auto va costa 82 lei pe categorie sau subcategorie, în loc de 73 lei (+12,3%).
Noile valori au intrat deja în vigoare, în luna decembrie.
Potrivit Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), creşterea tarifelor a fost făcută fără consultarea în prealabil a patronatelor, astfel că asociaţia solicită ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, abrogarea ordinului.
"FORT a înaintat plângere prealabilă împotriva acestei măsuri noului ministru al Transporturilor, prin care solicită anularea aplicării Ordinului menţionat şi intrarea la discuţii serioase cu patronatele din domeniu într-un timp cât mai scurt. În cazul în care nu vom primi răspuns favorabil vom iniţia, ca şi anul trecut proteste şi vom acţiona Ministerul Transporturilor în instanţă", se arată într-un comunicat al FORT remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Federaţia susţine că majorarea tarifelor percepute de ARR este de 35-40%.