"Am dorit ca la nivelul Comisiei Europene să existe, alături de problemele semnalate de alte ţări, şi o evaluare exactă a situaţiei din România", a spus Emil Boc.
În cadrul discuţiei telefonice, comisarul european pentru Energie a precizat că, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se va implica pentru a găsi o soluţie privind livrarea gazelor, informează un comunicat al Guvernului.
Premierul Emil Boc şi comisarul european pentru Energie Andris Piebalgs se vor afla în legătură permanentă cu Ministerul Economiei pe toată perioada în care furnizarea de gaze naturale prin staţia de intrare Isaccea va fi sistată.
Şeful Guvernului a anunţat anterior, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că va informa Comisia Europeană despre problemele apărute odată cu sistarea livrărilor de gaze importate din Rusia.
"Am făcut demersurile pentru a informa comisarul european pentru energie şi Comisia Europeană cu privire la această situaţie pentru a avea, alături de alte probleme probabil ale altor ţări din UE, situaţia exactă cu privire la România", a spus Boc.
Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea), astfel că importurile din această ţară sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, prin punctul de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare).
De asemenea, Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia se confruntă şi ele cu oprirea gazelor ruseşti, ca rezultat al conflictului privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc.
Consumul zilnic al României este de 61,5 milioane de metri cubi pe zi, din care 4,7 milioane mc intrau prin Isaccea.