"Nu avem o statistică privind numărul medicilor penisonari care lucrează în sistem, dar atenţionăm că scoaterea lor din spitale va afecta activitatea unităţilor sanitare situate în oraşele mici şi chiar a specialităţilor cu număr redus de personal. Mă refer la radiologie sau anatomie patologică, unde de ani de zile ne confruntăm cu deficit de personal'', a spus preşedintele CMR.
Profesorul Vasile Astărăstoae recomandă Ministerului Sănătăţii să ceară de la spitale situaţia medicilor pensionari şi posturile pe care le ocupă prin cumul.
"Noi am eliberat medicilor pensionari cam o mie de avize care le permit să facă de gardă sau să-şi continue activitatea. Nu ştiu dacă acesta este numărul real al medicilor pensionari care lucrează, întrucât acelaşi doctor ar putea solicita avize pentru diverse situaţii. Cert este că aplicarea ordonanţei ar putea perturba activitatea din sistemul sanitar'', a mai spus preşedintele CMR.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.