Demnitarul a arătat că în acest an, în care există probleme economice, ar fi rezonabil ca majorările salariale pentru profesorii universitari să fie mai mici, chiar dacă ministerul va primi şase procente din PIB.
Aceasta a apreciat că o majorare cu 50 la sută a salariilor pentru profesorii universitari înseamnă prea mult pentru posibilităţile economice ale României, apreciind ca ar fi rezobabil ca acestea să fie chiar mai mică de 33 la sută. În schimb, pentru celelalte categorii din sistemul educaţiei, creşterea salarială de 33 la sută este sustenabilă, a arătat ministrul Andronescu.
„Suntem într-un an greu. Cred că este normal să găsim o soluţie rezonabilă pentru majorările salariale ale profesorilor universitari", a declarat ministrul Educaţiei la finalul întâlnirii cu sindicatele.
Liderii sindicatelor din educaţie prezenţi la prima întâlnire cu ministrul Ecaterina Andronescu au spus că ei vor să fie respectată ad literam legea, astfel încât majorările salariale pentru profesorii universitari să fie de 50 la sută, iar pentru celelalte categorii, de 33 la sută.
"A aplica fracţionat o lege o face pe aceasta neaplicabilă. Cerem să se aplice legea şi mai ales avem nevoie să realizăm un act normativ care să evite discrepanţele în criza de salarizare", a declarat preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.
La rândul lui, liderul Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a explicat că este absolut necesară creşterea salariilor profesorilor universitari şi că nu se pune problema ca aceştia să nu primească majorările promise.
"Creşterea salariilor profesorilor universitari este sub 0,2 la sută din PIB, de aceea nu se pune problema ca să nu crească salariile profesorilor universitari", a mai spus Bobulescu.
De asemenea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat că rămâne "ferm pe aplicarea legii salarizării în învăţământ, majorarea cu 33 la sută în termeni reali, şi de asemenea în paralel ne angajăm să susţinem parametrii de calitate".