Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, se va întâlni săptămânal cu conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură(APIA), scopul discuţiilor fiind eficientizarea activităţii instituţiei în vederea începerii plăţii subvenţiilor pentru suprafaţa agricolă până în a doua săptămână din martie.
"Vom face analiza săptămânală a situaţiei de la Agenţie, nu o dată la trei săptămâni sau la o lună aşa cum se făcea până acum, iar ei vor veni să raporteze în ce fază sunt. Dacă nu voi fi eu, la întâlnire va veni un secretar de stat de la minister", a declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu.
Sârbu s-a întâlnit, duminică, cu conducerea APIA, după ce miercuri i-a solicitat acesteia să prezinte un program detaliat de ieşire din criză. Ministrul s-a declarat nemulţumit de faptul că întârzierile legate de plăţile pentru suprafeţele agricole nu pot fi justificate de directorii APIA, care nu au ţinut cont de recomandările rapoartelor de audit emise de Comisia Europeană şi autorităţile române.
Potrivit regulamentelor europene, subvenţiile pentru suprafeţele agricole trebuie acordate în perioada 1 decembrie-30 iunie pentru lucrările din anul precedent.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, în cadrul întâlnirii a fost stabilit un plan de acţiune pentru începerea acordării plăţilor unice pe suprafaţă din luna martie 2009, majoritatea sumelor urmând să ajungă în conturile beneficiarilor în perioada martie-aprilie, conform angajamentului conducerii APIA.
"A fost stabilit un grafic precis, cu responsabilităţi, pentru finalizarea controalelor pe teren şi prin teledetecţie, a controalelor administrative, precum şi autorizarea plăţilor. Suma ce se va acorda va fi de circa 400 lei/hectar, care este mai mare decât cea acordata pentru anul 2007", se mai arată în comunicat.
În urma întâlnirii de duminică, Sârbu a precizat că va ţine cont de măsurile propuse de conducerea APIA, urmând să analizeze relaţia instituţiei cu băncile, deficienţele din sistemul software de administrare a plăţilor şi necesitatea angajării de personal suplimentar în teritoriu. Obiectivul imediat al acestor măsuri este începerea plăţilor la hectar până în a doua săptămână din luna martie.
"Este doar un plan de acţiune. Nu am nicio părere despre el până nu va fi pus în practică", a mai spus Sârbu.
Ministerul Agriculturii va face în perioada următoare o evaluare a contractului cu dezvoltatorul de soft, pentru eliminarea deficienţelor constatate de misiunile de audit, precum şi o analiză cu băncile comerciale prin intermediul cărora se derulează plăţile către fermieri, pentru reducerea timpului de plată, potrivit comunicatului.
Ministrul a adăugat că nu intenţionează pentru moment să destituie conducerea APIA şi că nu a pornit încă la "decapitări".
La rândul lui, directorul general al APIA, Dan Gherghelaş, a declarat pentru MEDIAFAX că la întâlnire a prezentat planul de acţiune, fiind analizată activitatea, calendarul plăţilor, problemele şi zonele de risc din activitatea instituţiei.
"Atâta timp cât dânsul (ministrul Agriculturii - n.r.) ne asigură sprijin în ceea ce priveşte decizia politică, referitor la buget şi asigurarea resurselor financiare necesare, mai departe, modul în care ne organizăm şi ne desfăşurăm activitatea e responsabilitatea noastră", a afirmat Gherghelaş.
Directorul APIA a explicat că instituţia şi-a propus să finalizeze controalele la suprafeţele agricole declarate de fermieri până la sfârşitul lunii februarie, urmând ca apoi să stabilească care va fi valoarea subvenţiei UE. Valoarea subvenţiei va fi stabilită în funcţie de suprafaţa agricolă eligibilă după eliminarea supradeclarărilor, care se scad din terenul agricol pentru care fermierii au solicitatat în 2008 subvenţia la hectar.
În acest an APIA a început autorizarea plăţilor pentru suprafeţele agricole, aferente anului 2007, la sfârşitul lunii aprilie.