Noul regim fiscal, stipulat în varianta intermediară a programului de guvernare PDL-PSD şi menţinut în documentul final, prevede un impozit unitar pe câştigurile bursiere, eliminarea temporară a impozitului pe veniturile din dobânzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidenţilor, în vederea stimulării economisirii şi scutirea de impozitul pe profitul reinvestit în progresul tehnologic.
În prezent, impozitul pentru câştigurile bursiere se aplică în mod diferenţiat, în funcţie de perioada de deţinere a titlurilor în portofoliu. Astfel, pentru valorile mobiliare deţinute pentru un interval mai mic decât un an, cota de impozitare este de 16%, iar pentru cele păstrate în portofoliu pentru o perioadă mai mare de un an se percepe un impozit de 1%.
Programul de guvernare nu indică, însă, dacă profitul din investiţii bursiere va fi impozitat încă din 2009, în condiţiile în care actualul Cabinet a decis deja, prin ordonanţă de urgenţă, ca acest tip de câştig să nu fie taxat în cursul anului viitor.
Guvernul a decis, în luna octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca profiturile realizate din investiţiile bursiere să nu fie impozitate în 2009, investitorii având posibilitatea să reporteze în 2010 pierderile rezultate în 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit.
Executivul a mai hotărât ca persoanele fizice să nu mai plătească impozit pe câştigurile din dobânzi pentru depozitele la termen, ministrul Economiei şi Finanţelor precizând că de transfomarea în venituri neimpozabile a veniturilor sub formă de dobânzi la depozitele la termen şi la instrumentele de economisire vor beneficia persoanele fizice, nu şi cele juridice.
Impozitul, care însemna 16% din câştig, urmează să fie ridicat începând cu 1 ianuarie 2009, fără să fie indicat un termen limită până la care se aplică facilitatea.
Programul de guvernare PDL-PSD prevede însă că eliminarea impozitului pe veniturile din dobânzile la depozitele bancare este una "temporară" şi nu face distincţie între persoanele fizice şi cele juridice în ceea ce priveşte beneficiarii.