"Noi am cerut prin vară DNA-ului să ne dea probe în acest caz, dar atunci au spus că nu pot să ni le dea. Însă noi aşteptăm în continuare. Preşedintele FRF a spus că dacă în justiţie se va da o sentinţă, atunci cazul «Valiza» se va redeschide şi în plan sportiv. Retrogradarea pentru astfel de lucruri e în regulament, este posibil şi asta. În regulamentul disciplinar sunt stipulate toate sancţiunile, nu ştiu exact acum pentru că sunt în Japonia, dar scrie exact acolo ce riscă o echipă într-un astfel de caz. Noi aşteptăm ca justiţia să meargă până la capăt. Dacă vor fi găsite vinovate acele persoane vor trebui să plătească şi pe linie sportivă. Dacă nu vor fi găsiţi vinovaţi atunci înseamnă că fotbalul nostru este curat", a spus Lupescu.
Oficialul FRF a menţionat că numai Comisia de Disciplină poate decide dacă clubul Steaua poate fi sanţionat cu retrogradarea în eşalonul secund. "Va decide comisia dacă se impune retrogradarea, depinde de regulament. Comisia a luat o dată măsuri în acest caz, iar după părerea mea primul verdict care s-a dat era corect. Dar după aceea s-a băgat Florea (n.r. - Daniel Florea, fostul preşedinte al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal), cu Dumitru Dragomir şi au schimbat decizia în cazul ăsta", a adăugat directorul general.
Ioan Angelo Lupescu susţine că UEFA şi FIFA sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în cazul "Valiza". "Cei de la UEFA şi FIFA ştiu despre cazul «Valiza». Noi i-am informat atunci, după decizia comisiei. Regulamentul de la UEFA şi FIFA nu este aşa de amănunţit, ca cel de la noi, şi nu pot spune dacă permite sau nu astfel de lucruri", a precizat Lupescu.
Directorul general a adăugat că nu ştie dacă şi alte cluburi în afară de Steaua au motivat financiar adversarele altor echipe, dar a menţionat că lupta pentru titlu în sezonul trecut nu s-a disputat numai pe teren. "După ce am văzut în stenogramele care au fost făcute publice exact cei care făceau gălăgia cea mai mare sunt acuzaţi acum. Din păcate lupta pentru titlu în sezonul trecut nu s-a jucat numai pe teren. Eu nu am auzit să fi practicat şi alte cluburi motivarea adversarilor contracandidatelor", a afirmat Ioan Angelo Lupescu.
În 7 mai, în ziua etapei a XXXIV-a, ultima a Ligii I, DNA a reţinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali, care se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un egal în meciul cu concitadina CFR şi Steaua ar fi devenit campioană.
Printre persoanele duse la DNA Cluj pentru audieri s-au aflat jucătorul Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Teia Sponte, dar şi doi bodyguarzi ai lui Gigi Becali.
DNA a anunţat ulterior că Gigi Becali, Teia Sponte, preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, şi o cunoştinţă a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.
Cazul a ajuns şi în atenţia Comisiei de Disciplină a FRF. Astfel, echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată, la 4 iunie, cu şapte puncte, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte după scandalul valizei cu bani. Finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele de atunci al grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei.
Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Doar Becali şi Doboş au primit din partea CAF o suspendare de şase luni şi o penalitate de 200.000 de lei, fără a li se interzice accesul pe stadion.
Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost deferit justiţiei, joi, de procurorii anticorupţie, în dosarul "Valiza", alături de alte cinci persoane, între care şi selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă.
Gigi Becali este acuzat de două infracţiuni de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.
Selecţionerul Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului. Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită. Alina Ciul, unul din avocaţii lui Becali, este acuzată de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Lui Radu Marino, procurorii anticorupţie îi impută două fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, el fiind acuzat totodată şi de favorizarea infractorului. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat şi Raul Volcinschi.