Geoană a menţionat că acest mandat este la început de nou Senat şi la începutul unui nou sistem de vot.
"Cu toţi suntem trimişi în Parlament din circumscripţii uninominale şi cu toţii avem o responsabilitatea de a duce mai departe transformarea şi evoluţia sistemului politic românesc şi drumul anevoios al recâştigării încrederii cetăţenilor în politică şi în Parlamentul României şi în Senatul României", a arătat el.
Potrivit afirmaţiilor acestuia, acesta va fi provocarea cea mai mare pe care senatorii vor trebui să o înfrunte împreună. "Voi milita în funcţia de preşedinte al Senatului pentru transparenţa activităţii noastre, pentru eficienţa activităţii noastre şi pentru responsabilitatea activităţii noastre", a subliniat el.
Mircea Geoană a susţinut că nu schimbarea imaginii Parlamentului este un scop în sine, el afirmând că activitatea Legislativului este un reper esenţial democratic al României.
"Este un moment dificil pentru ţară. Cred că un alt cuvânt de ordine va trebui să fie cumpătarea în cheltuirea banului public, iar noul guvern va trebui să ia măsuri în acelaşi sens", a fost de părere Geoană.
Pe de altă parte, el a dat asigurări că relaţia pe care o va avea cu partidele din majoritate şi din opoziţie va fi un de respect şi echilibru, el adăugând că instituţia Opoziţiei este una fundamentală într-un sistem democratic.
Preşedintele Senatului a aspus că va avea o relaţie de colaborare cu preşedintele Camerei Deputaţilor, cu Preşedintele României şi cu noul guvern.
"Sper ca votul dumneavoastră să însemne o investiţie bună", le-a mai spus el colegilor săi.
El le-a mulţumit senatorilor pentru votul de încredere pe care i l-au acordat la început de drum. După ce a fost ales, Mircea Geonă, i-a mulţumit preşedintelui decan de vârstă, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, pentru "ceea ce a făcut pentru cultura românească".
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a fost ales, vineri, de plen, preşedinte al Senatului, cu 96 de voturi "pentru" şi 35 de voturi "împotrivă".
Din totalul de 137 de senatori, au fost prezenţi şi şi-au exprimat votul 131 de senatori, toate voturile fiind valabil exprimate.
(19 dec 2008, 16:50:35