"Nu ştiu dacă România va avea nevoie să recurgă la un împrumut al FMI, acest lucru va depinde foarte mult de modul în care viitorul Guvern îşi va construi politicile economice, fiscale şi bugetare. În perioada care urmează, probabil multe ţări europene, chiar ţări europene cu industria şi economia cea mai puternică, precum Franţa şi Germania, vor cunoaşte depăşiri ale deficitului bugetar dincolo de limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht", a declarat, joi, Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a arătat că această criză economică mondială obligă guvernele să pună "într-o paranteză" anumite criterii care au fost foarte bune într-o perioadă în care economiile erau sănătoase.
Fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu a declarat, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, că România ar trebui să negocieze cu FMI, la începutul lunii ianuarie, o facilitate de susţinere în valoare de până la 20 de miliarde de euro, pentru finanţarea deficitelor, pe care să nu o tragă decât în caz de nevoie.
El a menţionat că un astfel de aranjament ar putea întări şi încrederea investitorilor străini în capacitatea autorităţilor de la Bucureşti de a gestiona criza.
În octombrie, The Economist a relatat că România discută cu FMI despre un împrumut. Informaţia a fost însă negată de Fond şi de autorităţile de la Bucureşti.
Banca Naţională a României a anunţat, la finele lunii octombrie, că România nu are nevoie de un împrumut de la FMI şi că nu există probleme de finanţare. În ultima perioadă însă oficialii băncii centrale nu au mai respins vehement ideea unui acord cu instituţia financiară internaţională.