Potrivit documentului citat, eficientizarea sectorului energetic se va realiza şi prin "modificarea legislaţiei în sensul obligării producătorilor de a oferi exclusiv prin intermediul pieţei libere întreaga cantitate de energie produsă".
În Legea enegiei nu există o definiţie a pieţei libere.
Potrivit legii, piaţa de electricitate este compusă din piaţa reglementată - la preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeiul Energiei (ANRE) ca măsură de protejare a populaţiei cu venituri reduse -, şi piaţa concurenţială, pe baza cererii şi a ofertei.
Tranzacţiile cu energie se fac angro, electricitatea fiind cumpărată în vederea revânzării, iar contractele se desfăşoară între producători şi furnizori licenţiaţi, sau cu amănuntul, când energia este cumpărată în vederea consumului propriu, iar tranzacţiile se desfăşoară între furnizori şi consumatorii de energie. Operatorul pieţei angro de electricitate este OPCOM, filială a companiei naţionale de transport a energiei Transelectrica.
Propunerea din programul de guvernare ar putea avea în vedere renunţarea la preţurile reglementate în relaţia producătorilor cu furnizorii, situaţie care ar putea fi corelată cu intenţia ANRE ca din 2010 preţurile să nu mai fie reglementate. Potrivit legislaţiei actuale, toţi producătorii de electricitate trebuie să aloce o anumită cantitate pentru clienţii în regim reglementat, la preţuri stabilite de ANRE.
Documentul citat ar putea să se refere la toate tipurile de consumatori, cu excepţia celor casnici, care sunt alimentaţi la tarife reglementate, dar ar putea să aibă în vedere tranzacţionarea doar pe pieţele centralizate, situaţie prevăzută şi în ordinul emis în 2006 de fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş, prin care toţi producătorii de energie deţinuţi de stat erau obligaţi să o vândă prin intermediul OPCOM.
Pe de altă parte, tranzacţionarea pe "piaţa liberă" ar putea însemna şi contractarea energiei prin acorduri bilaterale, încheiate direct între producători şi distribuitori sau furnizori, situaţie care a fost deazbătută în 2006 în scandalul "băieţilor deştepţi".
Piaţa de energie a fost deschisă sau "liberalizată" anul trecut pentru toţi consumatorii. Principalul efect este posibilitatea oricărui consumator de energie de a negocia preţurile cu furnizorii, devenind astfel eligibil. Există însă şi consumatorul captiv, care din considerente tehnice, economice sau de reglementare nu poate alege furnizorul. În această categorie intră şi consumatorul eligibil care nu îşi exercită dreptul de a-şi alege furnizorul.
Anterior, doar consumatorii mari, incluşi în categoria denumită consumatori eligibili, puteau să negocieze preţurile, iar tarifele pentru clienţii casnici şi consumatorii industriali mici erau stabilite de către ANRE. În România există opt milioane de consumatori casnici. De la liberalizarea pieţei de energie, la 1 iulie 2007, aproape niciunul nu şi-a schimbat furnizorul.