Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 dec 2008 - Anul XIII, nr. 295 (3976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul va stabili cu băncile, patronatele şi sindicatele un plan privind criza financiară

Marţi, 16 Decembrie 2008 (13:34:22)

Guvernul va înfiinţa un grup de lucru împreună cu Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor, organizaţiile patronale şi sindicale, pentru a stabili un plan de acţiune privind gestionarea crizei financiare şi relansarea procesului de creditare a sectorului neguvernamental.

Stabilirea unei "platforme comune de soluţii şi planuri de acţiune" la nivelul Guvernului, BNR, Asociaţiei Române a Băncilor, reprezentanţilor organizaţiilor patronale şi ai sindicatelor este indicată în programul de guvernare al Alianţei PDL-PSD 2009-2012 ca o primă măsură pentru gestionarea crizei financiare, din primul capitol al documentului.

Majorarea capitalului CEC Bank în scopul finanţării proiectelor întreprinderilor mici şi mijlocii, capitalizarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aplicarea unor noi scheme de ajutor de stat în vederea stimulării activităţilor de producţie şi inovare a IMM-urilor şi asigurarea cu prioritate, prin legea bugetului de stat pe 2009, a sumelor aferente cofinanţării proiectelor de investiţii realizate din fonduri europene nerambursabile şi a programelor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, sunt alte măsuri indicate în programul de guvernare.

Asigurarea capitalizării Eximbank în vederea "activizării" şi extinderii instrumentelor de sprijin al producţiei pentru export şi al exportului este o altă prioritate anunţată în programul de guvernare.

Cota de impozitare va fi menţinută la 16%, dar persoanele cu venituri reduse vor beneficia de anumite compensaţii şi deduceri fiscale, iar salariul minim brut pe ţară garantat în plată va creşte, începând cu 1 ianuarie 2009, de la 540 lei la 600 lei, conform înţelegerii deja convenite de actualul Guvern cu sindicatele şi patronatele.

Cheltuielile bugetare vor fi ajustate în vederea diminuării deficitului bugetului general consolidat până la maximum 2,5% din PIB pentru 2009, "faţă de peste 3,5% PIB în 2008", numărul de taxe şi impozite va fi redus, iar cheltuielile publice vor fi restructurate în sensul diminuării cheltuielilor curente de administrare şi orientării fondurilor astfel rezultate către investiţii şi protecţie socială, se arată în document.

Programul de guvernare prevede totodată asigurarea unei pensii sociale minime garantate care să completeze pensia până la 350 lei lunar pentru toţi pensionarii cu cuantumul pensiei sub această sumă, finanţată din bugetul de stat, începând cu 1 iulie 2009, dublarea alocaţiilor pentru copii începând cu 1 iulie 2009, modificarea coşului de preţ la energia electrică şi gaze naturale în vederea diminuării facturii la populaţie.

Punctul de pensie va creşte, începând cu 1 ianuarie 2009, la 45% din salariul mediu brut prognozat pe economie.

Guvernul va modifica şi algoritmul de calcul privind repartizarea costurilor pentru energia termică, în concordanţă cu consumurile specifice reale.

Fondurile alocate de la buget pentru reabilitarea termică a locuinţelor şi clădirilor administrative vor fi majorate, o creştere urmând să fie înregistrată şi în cazul finanţării de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură rurală, drumuri judeţene şi locuinţe sociale.

Subvenţiile în agricultură vor fi de asemenea majorate şi acordate înaintea începerii lucrărilor agricole de primăvară, odată cu plata până la 31 martie 2009 a subvenţiilor restante din fonduri UE pentru 2008, reducerea accizei la motorină la 21 euro/tonă, acoperirea costurilor aferente seminţei certificate şi a îngrăşămintelor complexe, subvenţionarea cu 30% a creditelor agricole pentru producţie.

Executivul intenţionează totodată să simplifice procedurile de înregistrare a firmelor la intrarea pe piaţă şi să reglementeze "de urgenţă" regulile de aprobare tacită, odată cu reducerea taxelor pentru înregistrarea de mărci şi brevete pentru invenţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va stabili cu băncile, patronatele şi sindicatele un plan privind criza financiară.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul va stabili cu băncile, patronatele şi sindicatele un plan privind criza financiară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei