MAE reaminteşte că nu este permisă intrarea pe baza cărţii de identitate, întrucât Elveţia nu este ţară membră UE, iar acordul UE – Elveţia aflat în vigoare nu priveşte încă România.
De asemenea, MAE reaminteşte că la frontiera elveţiană se menţin controalele vamale, Confederaţia Elveţiană păstrându-şi acest drept.
Ministerul de Externe reaminteşte că, începând cu data de 12 decembrie, Confederaţia Elveţiană s-a alăturat celor 24 de state membre ale Acordului Schengen - Franţa, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria - prin punerea în aplicare a acordurilor de asociere a Elveţiei la Spaţiul Schengen şi la Convenţia de la Dublin.
MAE reaminteşte că în spaţiul Schengen controalele la frontierele interne ale statelor semnatare sunt eliminate, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli comune. Convenţia de Implementare a Acordului Schengen a fost semnată în anul 1990, între statele iniţiatoare - Franţa, Luxemburg, Germania, Belgia şi Olanda - şi a intrat în vigoare în 1995.
Ministerul de Externe precizează de asemenea că, începând din 1997, acquis-ul Schengen face parte din legislaţia comunitară.
Cele mai importante măsuri stabilite prin acordul Schengen prevăd eliminarea controalelor la frontierele interne si stabilirea unui set de reguli pentru trecerea frontierelor externe; armonizarea regulilor referitoare la condiţiile de acordare a vizelor; separarea fluxurilor de pasageri în porturi şi aeroporturi; stabilirea unor reguli comune pentru solicitanţii de azil; introducerea unor reguli referitoare la supravegherea şi urmărirea transfrontalieră pentru forţele de politie din statele Schengen; întărirea cooperării judiciare prin intermediul unui sistem rapid de extrădare şi implementare a deciziilor judecătoreşti; crearea Sistemului Informatic Schengen.