Faptele susceptibile de sancţionare sunt: nerespectarea prevederilor protocolului de constituire a Coaliţiei şi a Regulamentului de funcţionare a acesteia, nerespectarea deciziilor organismelor de conducere a Coaliţiei, atacurile între părţi sau la adresa reprezentanţilor celeilalte părţi, neparticiparea în mod repetat şi nejustificat la lucrările forurilor de conducere a coaliţiei, nerespectarea de către persoane aflate în funcţii de demnitate publică a Programului de guvernare, inclusiv a măsurilor anticriză sau incapacitatea de implementare a Programului de guvernare de către persoanele aflate în funcţii de demnitate publică.
Sancţiunile sunt următoarele: avertisment, înlocuirea din funcţia de demnitate publică, înlocuirea din forul de conducere al Coaliţiei, aplicarea de sancţiuni statutare în interiorul fiecărui partid.
Protocolul cuprinde şi un capitol referitor la "conduită, etică şi integritate", care stipulează faptul că sunt interzise conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Coaliţei, constituind fapte "susceptibile de sancţionare".
Documentul mai prevede că în cazul unor puncte de vedere diferite între reprezentanţii partidelor membre ale coaliţiei, acestea vor fi discutate în cadrul forurilor coaliţiei.
"Miniştrii şi ceilalţi reprezentanţi ai coaliţiei în admnistraţia publică centrală şi locală sau în structurile deconcentrate ale acesteia nu pot lua poziţii publice polemice faţă de deciziile adoptate în alte domenii de competenţă", se mai precizează în Protocol.
În plus, reprezentanţii coaliţiei în Guvern şi în administraţia publică locală şi centrală "sunt obligaţi să pună în practică Programul de guvernare stabilit, alte politici vor putea fi realizate numai cu acordul structurilor de decizie".
Protocolul mai menţionează că partidele Coaliţiei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora.