Cei doi oficiali români au susţinut o declaraţie de presă comună, la Bruxelles, la încheierea lucrărilor Consiliului European de iarnă.
Primul care s-a adresat presei a fost şeful statului, precizând că doreşte să facă o scrută trecere în revistă a celor hotărâte la Bruxelles şi că va oferi în avion, la întoarcerea spre Bucureşti, mai multe detalii jurnaliştilor, pentru că "soluţiile adoptate de liderii europeni sunt foarte tehnice şi încărcate cu cifre".
Traian Băsescu a mai spus că, fiind vorba de ultimul Consiliu european sub preşedinţie franceză, se poate spune că aceasta a fost "o preşedinţie a crizelor rezolvate". El a dat ca exemplu criza georgiană, criza financiară, menţionând că implicarea preşedinţiei franceze a determinat ca nicio bancă europeană să nu intre în dificultate, şi criza economică "care pare a avea un început de rezolvare", cu toate că, potrivit preşedintelui, toţi şefii de stat care au luat cuvântul au acuzat creşterea semnificativă a numărului de şomeri din ţările lor.
Băsescu a menţinat în declaraţia sa că un alt succes la preşedinţiei franceze este deblocarea, la Bruxelles, a Tratatului de la Lisabona, prin stabilirea unei foi de parcus pentru adoptarea acestuia inclusiv în Irlanda, prin organizarea unui referendum până la sfârşitul actualei componenţe a comisiei europene, adică octombrie 2009.
Referitor la subiectul pachetului pe tema energiei, Băsescu a spus că soluţiile adoptate sunt "foarte tehnice şi bazate pe cifre", menţionând că va da mai multe detalii în avion, ziariştilor, la întoarcea în ţară.
"România va primi 29% din 2%, cât este rezervat ţărilor care au obţinut cele mai mari reduceri de emisii de noxe, în perioada 1990-2005", a afirmat preşedintele Băsescu.
Băsescu a mai spus, referitor la succesul crizei economice, că România a cerut o perioadă de simplificare a procedurilor Comsiei Europene, privind accesul la fondurile UE, ceea ce s-a obţinut în urma Consiliului European.
Preşedintele a menţionat că, în baza intervenţiilor care au avut loc joi seară şi vineri dimineaţă, la Consiliul de iarnă, s-a stabilit ca pe o perioadă de doi ani, procedurile de accesare a fondurilor europene să se facă mai simplu.
El a explicat că procedura standard a Comisiei Europene privind accesarea de fonduri durează 87 de zile, teoretic, pentru că în practică perioada este şi mai mare, precizând că la Consiliu s-a hotărât ca, pentru următorii doi ani, această procedură să dureze maximum 30 de zile, cea ce va duce la accesarea mai uşoară a fondurilor europene.
Băsescu a mai spus că joi, la Consiliu, se stabilise ca această reducere să fie aplicată doar în 2009, însă vineri, România şi Belgia au solicitat prelungirea şi pentru 2010, ceea ce membrii forului european au acceptat.
O altă hotărâre de la Consiliu menţionată de Băsescu a fost cea prin care "celebrele" 30 de miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii, destinate IMM-urilor şi infrastructurii, să poată acoperi şi domeniul industriei auto, în care România este foarte interesată.
În încheierea declaraţiei sale, şeful statului a spus că el, împreună cu premierul, au reuşit să servească interesul naţional, la Bruxelles.
După ce şi-a încheiat declaraţia, Băsescu i-a făcut loc la microfon premierului Tăriceanu. La rândul său, premierul a spus că va oferi mai multe detalii ziariştilor în avion, la întoarcerea la Bucureşti, pentru că soluţiile adoptate la Bruxelles sunt "foarte tehnnice".
Afirmaţia premierului a stârnit râsul şefului statului, care transmisese acelaşi mesaj ziariştilor din delegaţia care îl însoţeşte la acest Consiliu de iarnă.