El a arătat că pentru proiecte industriale, precum cele derulate de Renault la Dacia Piteşti şi de Ford la Automobile Craiova, pot fi asigurate anumite garanţii guvernamentale şi finanţare de la Banca Europeană de Investiţii.
"O asemenea schemă, plus ajutoare de stat, poate fi avută în vedere şi pentru Voestalpine. Am discutat cu noul cancelar al Austriei despre investiţia Voestalpine şi i-am cerut sprijinul pentru ca acest proiect să poată avansa", a spus Tăriceanu într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European de iarnă.
Alte subiecte discutate cu oficialul austriac au fost valorificarea resurselor Dunării ca mijloc de transport şi rolul important al băncilor austriece prezente în România la finanţarea economiei.
El a precizat că la discuţie a participat şi preşedintele Traian Băsescu.
Voestalpine a anunţat, în luna octombrie, că a amânat pentru 2009 luarea unei decizii referitoare la investiţia de cinci miliarde de euro într-un combinat siderurgic în zona Mării Negre, din cauza crizei de pe pieţele financiare şi a incertitudinii legată de dezvoltarea economică globală.
Printre statele luate în calcul pentru investiţie se află şi România, iar la începutul lunii octombrie reprezentanţii guvernului şi cei ai Voestalpine au semnat un memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic.
Noul guvern de mare coaliţie austriac, format de Partidul Social-Democrat al cancelarului Werner Faymann şi conservatorii vicecancelarului Josef Proll, şi-a preluat atribuţiile la începutul lunii decembrie.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au participat, joi şi vineri, la lucrările Consiliului European de iarnă.