"Am început cu Austria şi Ungaria un program de cuplare a pieţelor. Suntem în faza de semnare a memorandumului de înţelegere", a afirmat Gal, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.
Potrivit acestuia, cel mai important beneficiu pentru producătorii români de energie va fi creşterea cantităţilor exportate.
Transelectrica, prin OPCOM, operatorul pieţei de energie din România, oferă Ungariei asistenţă tehnică pentru crearea unui operator de energie. "Suntem îndreptăţiţi să sperăm că vom avea o bursă regională de energie la Bucureşti, având în vedere nivelul actual al OPCOM", a spus Gal.
Întrebat dacă, prin crearea acestei pieţe de energie împreună cu Austria şi Ungaria, preţul final la electricitate va scădea, Gal a răspuns că ar fi "ideal", dar în acest moment nu se poate estima o astfel de evoluţie.
Intenţia autorităţilor române de a impune OPCOM ca bursă regională de energie datează de câţiva ani şi este inclusă şi în documentul de politică energetică a României pentru perioada 2007-2020, aprobat anul trecut de guvern, dar deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat.