"Am convingerea că de azi (joi - n.r.) în niciun magazin care vinde legal nu mai există produse de carne de porc contaminată cu dioxină", a spus preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
Sorin Minea a mai spus că de la izbucnirea scandalului cu carnea de porc contaminată cu dioxină, vânzările din România au scăzut, unele magazine ajungând să afişeze locul de provenienţă al cărnii. Acesta a precizat că dintre firmele care au cumpărat carne sau produse din carne de porc provenită din Irlanda, sunt foarte puţine societăţi mari, majoritatea fiind firme mici care activează doar pe plan local.
Potrivit lui Minea, mare parte din cantitatea de carne de porc provenită din Irlanda care a ajuns în România ar putea fi deja consumată, având în vedere că problema a apărut în luna septembrie, iar Comisia Europeană şi autorităţile române au fost înştiinţate abia în luna decembrie.
Minea a precizat că în România se consumă zilnic între 1.500 şi 1.800 de tone de carne, astfel încât cantitatea de carne provenită din Irlanda care nu a fost încă retrasă este foarte mică.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a declarat, joi, că România a primit trei notificări oficiale în care se regăsesc 93,6 tone de carne de porc care provin din Irlanda, respectiv 3,6 tone aduse prin Belgia, 70 de tone prin Ungaria şi 20 de tone prin Italia. În urma controalelor, autorităţile române au mai depistat alte 40 de tone venite prin Franţa.
Inspectorii ANSVSA au efectuat 2.948 de controale, dintre care 358 în unităţi de tranşare şi procesare, 220 în depozite frigorifice şi 2.370 în unităţi de vânzare cu amănuntul, în total fiind descoperite 133,6 tone de carne de provenienţă Irlanda, a precizat Radu Roatiş.
"Din totalul de 133,6 tone despre care se ştie că au ajuns în România, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru restul, 99,6 tone sunt preparate şi s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alertă", a adăugat Roatiş.
Totodată, Roatiş a precizat că rechemarea nu este făcută de către ANSVSA, ci de agenţii economici, instituţia având doar obligaţia de a face această notificare.
Acesta a mai spus că până la sfârşitul lunii decembrie vor fi făcute controale în pieţe, pentru a se asigura că nu vor fi vândute produse din carne de porc provenită din Irlanda. Roatiş a adăugat că a fost înştiinţată Asociaţia Română a Cărnii şi s-a interzis importul de carne din Irlanda.
România a primit prima notificare privind carnea de porc contaminată cu dioxină provenită din Irlanda în 9 decembrie.
Şeful ANSVSA a declarat că, în urma unor studii realizate de specialiştii Uniunii Europene, a rezultat că un consum de 90 de zile de carne contaminate cu dioxină cu o concentraţie de peste 200% faţă de limita admisă nu crează probleme. Carnea contaminată cu dioxină nu poate fi recunoscută decât în urma probelor de laborator, a precizat Roatiş.
Comisia Europeană a cerut, miercuri, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, retragerea şi distrugerea cărnii de porc provenită din Irlanda în perioada 1 septembrie - 6 decembrie.
Totodată, experţii au stabilit că produsele alimentare compuse şi produsele alimentare care conţin până la 20 la sută carne sau grăsime de porc provenită din Irlanda pot fi excluse de la retragere de pe piaţă.
Ministrul irlandez al Agriculturii a anunţat, miercuri, că autorizează reintroducerea pe piaţă a produselor pe bază de carne de porc, certificate ca fiind sănătoase, la patru zile după oprirea oricărei comercializări a acestora, din cauza dioxinei descoperite în nouă ferme din ţară, relatează AFP.
Aceste produse vor putea fi din nou puse în vânzare cu condiţia să aibă certificat că "sunt în întregime pe bază de carne de porc care nu provine din nici o crescătorie care face obiectul restricţiilor", a afirmat ministrul într-un comunicat difuzat miercuri seară.