Directorul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Adrian Izvoranu, a spus, marţi, în cadrul unui seminar privind sănătatea şi securitatea ocupaţională, că, din estimările făcute, necesarul de medici în medicina muncii ar fi de peste zece ori mai mare decât numărul înregistrat în prezent.
Directorul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, Adriana Todea, a explicat că printre atribuţiile medicului de medicina muncii se numără şi identificarea şi evaluarea factorilor de risc, elaborarea de recomandări privind organizarea muncii, amenajarea ergonomică a locului de muncă, utilizarea agenţilor chimici sau repartizarea sarcinii de muncă.
Din datele înregistrate de Inspecţia Muncii rezultă că numărul de accidente de muncă din România este în continuare mare, deşi a mai scăzut în ultimii ani. Astfel, dacă în 2004 frecvenţa de accidentare era de 0,96 la mie, în 2007 a ajuns la 0,76 la mie iar în primul trimestru al acestui an, la 0,6 la mie.
Referitor la numărul de accidentaţi, acesta a scăzut de la 5.696 în 2004 la 4.807 în 2007. În primul semestru din 2008 alte 1.935 de persoane au fost implicate în accidente de muncă.
Cele mai multe victime ale accidentelor de muncă lucrau în construcţii de clădiri (9,5 la sută), extracţia de bărbune (6,4 la sută) sau în fabricarea autovehiculelor (4,4 la sută).
Judeţele în care au avut loc cele mai multe accidente de muncă în 2008 sunt Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ilfov, Argeş, Braşov, Mureş, Cluj, Gorj, Arad şi Timişoara.
Cei mai mulţi accidentaţi mortal au fost înregistraţi în judeţele Neamţ, Galaţi, Buzău, Constanţa, Argeş, Braşov, Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Arad şi Timişoara.